Current track

Title

Artist

Background

Corona-update

Written by on 27 april 2020

Het aantal vluchten van en naar luchthaven Schiphol is in maart met 34 procent gedaald ten opzichte van maart vorig jaar, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in de tweede helft werd het een stuk minder druk op Schiphol: het aantal vluchten nam af met 66 procent, terwijl het aantal passagiers zelfs met 83 procent terugviel.

Alle leerlingen in het basis-, voortgezet-, en beroepsonderwijs zullen in Spanje doorstromen naar het volgend schooljaar. Ook alle leerlingen die dit jaar in de laatste etappe van hun school zitten, mogen doorstromen naar het eerste jaar van de volgende fase. Alle leerlingen krijgen een evaluatierapport waarin, als dat nodig is, een plan is opgenomen om tekortkomingen in het volgend schooljaar in te halen. Deze inhaallessen zijn niet vrijwillig.

Uit onderzoek van bloedbank Sanquin is gebleken dat tot nu toe ongeveer 3 procent van de Nederlanders antistoffen heeft opgebouwd. Dat zijn enkele honderdduizenden mensen. Het gaat om onderzoek dat nog in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd moet worden. Wat dit voor de opbouw van de groepsimmuniteit betekent, is nog niet bekend.

Het inreisverbod naar het Schengengebied is verlengd tot en met 15 mei, zo meldt de Koninklijke Marechaussee donderdag. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen van mensen buiten het gebied naar bijvoorbeeld Nederland niet worden toegestaan. De Schengenlanden vormen samen een groot deel van de Europese Unie (EU). Handelsroutes blijven wel geopend en het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers.

Kinderen mogen vanaf maandag 27 april naar buiten voor een wandeling, een eindje fietsen of iets anders actiefs in de buitenlucht. Dat wel alleen zolang ze bij hun ouders in de buurt blijven en ouders ze onder controle kunnen houden. En ze mogen ook hun ouder of verzorger begeleiden naar een winkel of bij een andere noodzakelijke activiteit buitenshuis. Het nieuwste besluit is goed nieuws voor de 8,3 miljoen Spaanse minderjarigen die aanstaande maandag al zes weken opgesloten thuis hebben gezeten. Experts en oppositiepartijen hadden al langer kritiek op de strikte maatregelen vanwege de negatieve effecten op de fysieke en mentale gezondheid van de Spaanse jeugd en kinderen. Kinderen mogen echter niet met anderen spelen. De regels van sociale afstand zijn ook op hen van toepassing.

Patrick Dorrestein is de initiatiefnemer van de website ‘They Beat Corona’. Omdat hij een verhaal hoorde van een oudere man die van de intensive care afging, besloot hij positief te denken. Daarom heeft hij de website voor positief coronanieuws gelanceerd.

In een gesprek met de Spaanse koning heeft de directeur van de Spaanse vliegveldbeheerder Aena laten weten dat ze werken aan een drie-fasen plan om op de Spaanse vliegvelden die onder hun beheer staan terug te laten keren naar de nieuwe normaliteit nadat de noodtoestand is opgeheven. De eerste fase bestaat uit het toestaan van alleen binnenlandse vluchten (binnen Spanje dus) inclusief die naar de Balearen en Canarische EIlanden en Ceuta en Melilla. Fase twee bestaat uit het toestaan van vluchten uit andere Europese Unie landen zoals Nederland en België om daarna pas in fase drie internationale vluchten uit landen buiten de EU toe te staan.

Horeca- en winkelverenigingen in Spanje bedenken scenario’s voor wanneer zij groen licht krijgen om weer voor hun gasten klaar te staan. Het houden van een sociale afstand, het plaatsen van scheidingswanden, beschermende middelen voor personeel, hygiënische maatregelen en een gecontroleerde toegang tot faciliteiten worden allemaal meegenomen in de scenario’s die winkelier- en horecaverenigingen aan het uitwerken zijn. De sector houdt hierbij ook rekening met de ontwikkelingen in andere landen zoals Zuid-Korea, China, Oostenrijk en Duitsland waar sommige economische activiteiten weer aan het opstarten zijn.

In Nederland zijn tandartsen en mondhygiënisten begonnen met het hervatten van de reguliere zorg. De sector heeft daarvoor een eigen richtlijn opgesteld, waarmee mondzorgverleners op verantwoorde en gepaste wijze weer aan de slag kunnen. Dat meldden de mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT. De organisaties geven aan dat de tandartspraktijken en die van mondhygiënisten nooit dicht zijn geweest. Wel was de reguliere mondzorg opgeschort om een verantwoorde manier te vinden om het dagelijkse werk uit te kunnen voeren. Die hebben ze nu gevonden.

Vanwege de coronacrisis gaan de stierenrennen van Pamplona niet door. Ook de Feria de San Isidro in Madrid is afgelast. Volgens het Comité Anti Stierenvechten zijn hiermee de twee belangrijkste evenementen met stieren van 2020 in Spanje geannuleerd. De organisatie wil dat het subsidiegeld voor de stierengevechten en stierenfeesten ingezet wordt voor het bestrijden van het coronavirus.

De minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft in het congres bevestigd dat het team van experts en de minister van verschillende Ministeries werken aan een versoepeling van de corona-maatregelen voor de ouderen. Zo zegt hij dat hij zich bewust is van het enorme offer dat deze kwetsbare groep inwoners van Spanje heeft gemaakt maar men dient ten allen tijde voorzichtig te zijn. Daarom heeft hij niets meer bekend gemaakt en werd er verder geen informatie gegeven over wat, hoe en wanneer deze versoepeling dan zou moeten plaatsvinden.

Chocolade geldt als remedie bij stress en verdriet, maar in de coronacrisis merkt de grote producent Hershey daar weinig van: zijn wat duurdere chocolade en andere snoep worden flink minder ingeslagen. Hershey is een barometer van de grote chocolademarkt: het behoort met multinationals als Mondelez en Ferrero tot de grootste chocoladeverkopers.

De fiets kan een belangrijke rol gaan spelen in de Spaanse anderhalvemeter-samenleving. Dat zegt Teresa Ribera, vierde vice premier en minister van Ecologische Transitie en Demografie. Recent werd in Frankrijk aangeraden om de fiets een belangrijke rol te geven in de exitstrategie van de Franse regering. Ook de Spaanse minister ziet wel iets in dit idee. De fiets kan als alternatief dienen voor het openbaar vervoer in met name de steden waar veel mensen op dit moment liever niet in een volle bus, tram, metro of trein stappen vanwege het besmettingsgevaar, een gevoel dat ook na de corona-crisis nog zal blijven bestaan volgens experts. De fiets zou kunnen helpen om interpersoonlijke en veiligheidsafstanden te bewaren.

Het nieuwste slachtoffer van de corona-crisis is het tomatengooi-feest La Tomatina in Buñol, provincie Valencia. Tienduizenden tomatengooiers uit Spanje en andere landen zullen het dit jaar zonder dit feest moeten doen. La Tomatina bestaat al meer dan 75 jaar en wordt elk jaar op de laatste woensdag van augustus gevierd.

Donald Trump heeft donderdag op basis van een studie zijn landgenoten aangeraden een zonnebad te nemen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. De president vroeg zich ook af of het mogelijk is mensen in te spuiten met ontsmettingsmiddel om het coronavirus te doden en wil zijn medische team dat laten testen. Dokters en experts waarschuwen intussen voor het „totaal ridicuul concept” en roepen mensen op om zich niet in te spuiten met desinfectiemiddel.

De regioregering van de autonome regio Aragón heeft speciaal voor de kinderen in de regio diploma’s gemaakt. Deze diploma’s krijgen de kinderen vanwege de goede houding die zij tijdens de noodtoestand en het verplichte thuisisolement tonen. Inmiddels zijn er meer dan 60.000 kinderen die een diploma hebben ontvangen.

Marokkaanse vluchtelingen willen weg uit Spanje om te ontkomen aan de maatregelen en de lamgelegde economie sinds de noodtoestand. Iets waar migrantenhandelaren gretig op inspringen. Ze willen weg uit Spanje en migrantenhandelaren maken wederom gebruik van deze situatie door ruim 5.000 euro te vragen voor de overtocht in gammele bootjes.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt er rekening mee dat de Duitse bijdrage aan de Europese Unie omhoog moet vanwege de coronacrisis. In een videopodcast die zaterdag is verspreid zegt ze dat „Duitsland veel meer verplichtingen op zich moet nemen dan waar in de plannen tot nu toe sprake van was.” Dat is volgens Merkel nodig om in de nasleep van de crisis te kunnen blijven investeren in „klimaatmaatregelen, digitalisering en strategische capaciteit die Europa nodig heeft om voor zeer belangrijke zaken, zoals de productie van mondkapjes, niet geheel van landen buiten de Europese Unie afhankelijk te zijn.” Duitsland neemt op 1 juli het voorzitterschap van de Europese Unie over van Kroatië. Dan zullen naast gezondheidskwesties en het klimaat ook andere vraagstukken op de agenda staan, zegt Merkel. Als voorbeelden noemt ze heffingen op financiële transacties, minimum belastingtarieven of een gezamenlijke emissiehandel voor de scheep- en luchtvaart.

Spanje zou het slechtst zijn omgegaan met het controleren van het coronavirus. Dit blijkt uit ‘The GRID index’. Tijdens de plenaire vergadering van het Congres van Afgevaardigden sprak politiek leider Pablo Casado (PP) over Spanje als land dat het slechtst is omgegaan met de beheersing van het COVID-19-virus. Hij baseerde zijn mening op een rapport uit Australië waarin deze conclusie is getrokken.

Het Spaanse automerk Seat heeft aangekondigd vanaf maandag zijn activiteiten weer langzaam te gaan opstarten. Alle 15 duizend werknemers van het bedrijf zullen getest worden op het coronavirus met de betrouwbare PCR-tests. Seat wil met het testen een dubbel doel dienen: enerzijds wil het bedrijf zijn werknemers beschermen tegen besmetting met het coronavirus en anderzijds biedt het de gezondheidszorgautoriteiten gegevens over de besmettingsprevalentie onder een grote groep mensen die samen een reële representatie van de Spaanse bevolking zijn. Seat is het eerste Spaanse bedrijf dat besloten heeft al zijn werknemers te gaan testen.

Het Poison Control Center van de stad New York heeft een verdubbeling gezien van het aantal belletjes over mogelijke blootstelling aan desinfectiemiddelen. Dat meldt NBC News. De stijging volgt op verwarrende medisch adviezen van president Donald Trump. Trump legde het idee om mensen te ’injecteren’ met schoonmaakmiddel donderdag in zijn laatste persconferentie voor aan zijn corona-taskforce. Een dag later zei Trump dat hij het sarcastisch bedoelde, nadat medisch experts, huisartsen en zelfs de fabrikant van ontsmettingsmiddel het volk maanden niets geks te doen.

De maximumprijs voor chirurgische wegwerpmondkapjes die door het ministerie voor Volksgezondheid is vastgesteld, zorgt voor problemen bij de Spaanse distributeurs. Zij kochten hun voorraad tegen een hoge inkoopprijs om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Niet alleen de distributeurs lijden financiële schade door het overheidsingrijpen, ook fabrikanten in Spanje zijn de dupe. De vastgestelde maximumprijs van 96 eurocent is nauwelijks genoeg om de productiekosten te dekken. Bronnen van het Consejo Intertextil Español melden dat enkele fabrikanten al gestopt zijn met hun productie. Het invoeren van een maximale verkoopprijs noemt het Consejo een belemmering van de vrije marktwerking.

Deel dit met je vrienden, like & share