Current track

Title

Artist

Background

Corona-updates donderdag 19 maart 2020

Written by on 20 maart 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

De ECB komt ter verdediging van de eurozone met een noodplan van 750.000 miljard euro in de strijd tegen het coronavirus. De Europese Centrale Bank heeft daartoe besloten vanwege de stijging van de risicopremies in Italië en Spanje en het gevaar van een recessie in de eurozone. De Raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de lancering van een noodprogramma goedgekeurd ter bestrijding van de pandemie van het coronavirus door het verwerven van openbare en particuliere activa met een omvang van 750.000 miljard euro en die van kracht blijft tot het einde van 2020. De ECB wil zo “de ernstige risico’s voor het transmissiemechanisme van haar monetair beleid en voor de vooruitzichten voor de eurozone als gevolg van de uitbraak en de groeiende verspreiding van het coronavirus, verkleinen.

Begrafenissen in Spanje vinden momenteel, vanwege besmettingsgevaar met het coronavirus, plaats zonder wake of uitvaartdienst. Ziekenhuizen bellen uitvaartbedrijven momenteel rechtstreeks, waarna medewerkers van de uitvaartonderneming met beschermende pakken en voorzien van maskers naar het mortuarium gaan. Daar worden de overledenen in een luchtdichte zak gestopt en meteen in de kist gelegd. Het lichaam wordt vervolgens direct gecremeerd of begraven. Met familieleden is er momenteel alleen telefonisch contact. De uitvaartbrance in Spanje noemt de huidige situatie extra droevig voor alle betrokkenen.

Het Ministerie van Volksgezondheid en de Spaanse Vereniging voor Pathologische Anatomie hebben geen solide bewijs gevonden dat waarschuwt voor het risico van besmetting door coronavirus door lijken. Desondanks hebben de meeste Spaanse uitvaartcentra ervoor gekozen om geen enkele vorm van uitvaartdiensten of ceremonies te bieden aan degenen die aan deze ziekte zijn overleden. De branche-organisatie zegt zo familieleden en professionals die deelnemen aan deze diensten en anderen die activiteiten bij uitvaartcentra bijwonen, te willen beschermen.

Schoenmakers in de regio Alicante helpen mee met het maken van maskers voor ziekenhuizen. Het idee kwam van een verpleegster van een gezondheidscentrum in Petrer. Het stadhuis van de stad Alicante faciliteerde de coördinatietaak en talrijke sponsors. Zowel Petrer als het naburige Elda, gingen aan de slag en leverden binnen enkele dagen al ruim 5.000 maskers tegen het coronavirus op. Ze zijn bestemd voor het Algemeen Ziekenhuis van de regio.

Inmiddels heeft de gemeenteraad van Petrer een golf van verzoeken om informatie ontvangen om soortgelijke initiatieven te lanceren. Van een naaiatelier in Madrid tot een vereniging van huisvrouwen in Torrox in Malaga, via een sociale organisatie in Benetúser in Valencia, ze waren “vooral geïnteresseerd in het soort materiaal dat gebruikt moet worden om ze te vervaardigen” en de manier waarop ze zijn georganiseerd in Petrer, verklaarde burgemeester Irene Navarro. De meeste maskers worden vervaardigd door vrouwen die normaal gesproken schoenen naaien. De burgemeester van Petrer en haar wethouder voor burgerparticipatie, Juana Ochoa, die het initiatief coördineert, hebben de gezondheidswerkers, de ontwerpers, naaisters en andere beroepen bedankt. De gemeenteraad van Elda, onder leiding van Rubén Alfaro, was ook betrokken bij het initiatief.

koning Felipe VI heeft het land toegesproken om eenheid en solidariteit te vragen en een boodschap van vertrouwen over te brengen. De koning zei onder andere dat dit virus ons niet zal verslaan. Het zal ons sterker maken als samenleving; een samenleving die meer betrokken, zorgzamer en meer verenigd is. Een samenleving die elke tegenspoed weerstaat, aldus de koning. Het was de tweede keer dat de koning alle Spanjaarden op een dergelijke manier toesprak. De eerste keer was ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië De boodschap van de koning werd bekeken door 14,6 miljoen Spanjaarden, 7.100.000 meer dan de kerstboodschap , volgens een rapport van Barlovento. 30,5% van de Spaanse bevolking zag de tv-boodschap van de koning, die zeven minuten duurde, live. Dat komt neer op een kijkdichtheid van 70,3 %.

De ex-president van de Valenciaanse Generalitat, de 55-jarige senator Alberto Fabra , is in het ziekenhuis opgenomen nadat hij positief is getest op het coronavirus. De voormalige president is gezond en wordt met kracht en optimisme geconfronteerd met de ziekte, zo melden diverse bronnen.

Hotels in Spanje bereiden zich voor op een sluiting. Het wachten is nu op het bevel van de regering om de nog open zijnde hotels te sluiten. Spaanse hotels hebben dagenlang nauwelijks klanten gehad. De bezettingsgraad bereikt praktisch nergens de 10%. Alleen hotels die ter beschikking zijn gesteld aan de gezondheidsautoriteiten en voor langdurige accommodatie blijven open, zo is de verwachting.

Mercadona heeft de openingstijden van de supermarkten verkort. Voortaan zijn de supermarkten open van 9.00 uur tot 19.00 uur. Ook wordt voorrang gegeven aan aankopen door ouderen, mensen met een handicap, mensen met beperkte mobiliteit, zwangere vrouwen en noodzakelijke metgezellen.

Donderdagavond om 18 uur heeft Nederland het luchtruim gesloten voor Niet-Schengen-landen. De reisbeperking geldt niet voor o.a. EU burgers (met inbegrip van onderdanen van het Verenigd Koninkrijk) en hun familieleden en burgers van Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein en hun familieleden.

Klinische onderzoeken zouden tegen het einde van het jaar resultaten moeten opleveren in de strijd tegen het coronavirus. Maar de uitdaging zit in de enorme productie van doses. Het Spaanse voorstel wordt volgens experts goedkoper en krachtiger. Het gaat daarbij om een authentieke race tegen de klok. De wetenschap is op zoek naar een vaccin om de bevolking zo snel mogelijk te immuniseren. Aan de startlijn proberen landen als China, de VS, Spanje en enkele internationale consortia verschillende benaderingen die in de kortst mogelijke tijd klaar kunnen zijn. Ook al is het bekend dat een vaccin minimale ontwikkelings- en productietijden nodig heeft.

Binnenkort is het in een aantal Nederlandse ziekenhuizen mogelijk om patiënten snel en op grote schaal te testen op het nieuwe coronavirus. Speciale machines hiervoor worden op dit moment klaargemaakt. De nieuwe tests zijn door het Amerikaanse bedrijf Roche Diagnostics gemaakt en zijn deze week in Nederland aangekomen. Op dit moment worden de testmethodes gereedgemaakt in onder andere het Erasmus MC in Rotterdam, Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn en laboratorium MicroVida in het Brabantse Roosendaal.

De Baskische regering heeft de dood van een verpleegster bekendgemaakt. De 52-jarige vrouw lag zes dagen op de intensive care-afdeling en stierf woensdagavond. Volgens de minister van Volksgezondheid is met de dood van de verpleegster de ziel van het Baskische volksgezondheidssysteem geraakt. Het overlijden van de verpleegster is het eerste overlijden onder gezondheidspersoneel sinds de coronaviruspandemie Spanje bereikte.

De minister van Volksgezondheid, Salvador Illa , zegt dat 30.000 gezondheidswerkers extra beschikbaar komen om het coronavirus aan te pakken. Daarnaast zijn er de afgelopen dagen 1,5 miljoen maskers afgeleverd, plus nog eens 327.000 donderdagmiddag. Van de 30.000 nieuwe professionals zitten er 8.000 in het vierde en vijfde jaar van hun medische studie, 11.000 werkloze verpleegkundigen, 10.000 studenten verpleegkunde en 7.000 studenten geneeskunde. Bovendien, zo meldt vice-president van Sociale Zaken, Pablo Iglesias, zullen er meer dan 19.500 bedden beschikbaar worden gesteld.

Vijf dagen na het uitroepen van de alarmtoestand breidt het leger zijn werkzaamheden uit naar Catalonië om de pandemie te stoppen. De militaire noodeenheid zal desinfectietaken uitvoeren in de haven van Barcelona en de luchthaven El Prat.

Het gebrek aan beschermend materiaal zet extra druk op het Spaanse gezondheidssysteem. Er is een groot gebrek aan maskers, maar daarnaast gaat het ook om handschoenen, brillen, jassen etc. Gezondheidsprofessionals betreuren het dat ze zieken of personen waarvan het vermoeden bestaat dat ze geïnfecteerd zijn, niet voldoende kunnen verzorgen. Er zijn momenteel ruim 450 besmette medici.

En in Spanje zijn 3.500 nieuwe infecties met het coronavirus geconstateerd in slechts 24 uur. De besmettingscurve is met 25% gestegen ten opzichte van voorgaande dagen. Het aantal besmette mensen in het hele land bedroeg donderdag ruim ​​17.000. Verder zijn er nu 767 sterfgevallen, 30% meer dan woensdag.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.

Deel dit met je vrienden, like & share