Current track

Title

Artist

Background

Corona update t/m dinsdag 2 juni

Written by on 2 juni 2020

De corona updates hoor je elke dag, ook in het weekend, rond 11.30 – 13.30, 15.30 en 17.30 uur. Alle updates zijn terug te luisteren via SoundCloud.

Maandag was er voor het eerst in lange tijd geen enkel dodelijk slachtoffer te betreuren in Spanje in 24 uur tijd. De afgelopen 7 dagen waren er nog 39 corona-doden en werden er 71 personen positief getest op COVID-19. Omdat het Ministerie van Volksgezondheid bezig is met een controle en revisie van alle cijfers zullen er elke dag vreemde aantallen gepresenteerd worden. Velen menen dat dit bij revisies een normale gang van zaken is maar er zijn ook veel mensen die menen dat ze in de maling worden genomen.

De demonstratie op de Dam in Amsterdam, waar maandag zo’n 5000 mensen protesteerden tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten, is tegen het zere been van veel artsen en experts. Net nu de artsen een beetje op adem kunnen komen omdat het aantal coronapatiënten op de intensive care terugloopt, wordt de anderhalvemetermaatregel door de demonstranten aan hun laars gelapt met een mogelijk nieuwe uitbraak tot gevolg.

Gibraltar heeft 55.000 serologische tests aangekocht om de hele bevolking te kunnen testen op het coronavirus. Het Britse schiereiland wil zo snel mogelijk weer naar een normale situatie terugkeren. De winkels zijn geopend en mensen kunnen zich vrij verplaatsen. De overheid van Gibraltar zal beginnen met een immuniteitsonderzoek bij de hele bevolking en bij de Spaanse grenswerkers. Het onderzoek maakt deel uit van het corona-indijkingsplan waarmee het Britse gebiedsdeel, waar uiteindelijk 149 mensen positief op corona werden getest, terug naar normaal wil gaan.

Conducteurs en medewerkers Veiligheid & Service in het openbaar vervoer gaan overtredingen van de coronaregels door reizigers niet actief opsporen en beboeten. Ze houden allereerst toezicht. Dat staat in het ov-protocol, afspraken over het openbaar vervoer in coronatijd vanaf 1 juni. Volgens het protocol betekent toezicht houden vooral reizigers aanspreken op het onvoldoende afstand houden op stations en haltes en op het niet dragen van een mondkapjes in de trein, bus, tram of metro. Daarbij moeten ze ook in de gaten houden dat reizigers tijdig voor het instappen de mondkapjes op zetten.

Biermerken Cruzcampo, Amstel en Heineken werken samen om Spaanse horecabedrijven door de coronacrisis te helpen en vragen consumenten om hulp. Bars en restaurants vertegenwoordigen 6,2 procent van het BBP van Spanje. Daarmee drukt de coronacrisis een zware stempel op deze sector. Klanten kunnen per stad restaurants en bars zoeken waar consumptiebonnen gekocht kunnen worden. Per e-mail ontvangt de klant een QR-code waarmee de klant kan betalen zodra het restaurant of de bar weer is geopend. Elke bon heeft een waarde van 5 euro. Inmiddels hebben meer dan 6.000 horecagelegenheden zich aangemeld bij dit platform.

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft z’n handen vol aan honderden meldingen van fraude, waarbij misbruik wordt gemaakt van de huidige coronacrisis. Met snelle acties worden coronafraudeurs door FIOD-rechercheurs beentje gelicht. „Kwaadwillenden zien corona als een verdienmodel”, zegt FIOD-teamleider Martine Suijkerbuijk over de grote hoeveelheid signalen van fraude die bij de opsporingsdienst binnenkomen. De dienst kent sinds kort een nieuwe aanpak, om te zorgen dat het misbruik direct stopt. In veel gevallen gaan FIOD-rechercheurs bij de verdachten langs, zonder ze aan te houden. „We bellen aan en zeggen ’luister, we hebben je in de smiezen. Stop ermee’.” Verreweg de meeste tips gaan over oplichtingszaken met beschermingsmiddelen, waarbij grof geld wordt gevraagd voor niet bestaande medische mondkapjes. De laatste weken komen daar signalen bij over misbruik van de steunmaatregel voor zzp’ers, waarmee zelfstandigen aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming van vierduizend euro.

Valencia gaat het spoor van COVID-19 volgen via rioolwatermonsters. Het coronavirus laat gedurende 20 dagen een genetisch spoor achter in het lichaam van besmette personen en is daarom ook terug te zien in rioolwater in stedelijke gebieden. Valencia gaat op 24 punten watermonsters nemen om het covid-19 spoor te volgen. Zo krijgen onderzoekers een idee van de ontwikkeling van besmettingen en de manieren van overdracht van het virus.

De coronacrisis kost het leger in Spanje bijna de helft van het jaarbudget. Een officier waarschuwt dat als er geen oplossing komt, het Spaanse leger zijn activiteiten twee jaar zal moeten staken. Inmiddels heeft het coronavirus in Spanje al meer dan 27.000 mensenlevens geëist. Het Spaanse leger heeft massaal meegeholpen in de strijd tegen de coronapandemie. El País meldt dat de coronacrisis het Spaanse leger vooralsnog zo’n 400 miljoen euro heeft gekost; bijna de helft van het voorziene budget.

Een half miljoen Nederlanders krijgt dit jaar geen vakantiegeld uitbetaald vanwege de coronacrisis. Vakbond CNV concludeert dat op basis van onderzoek onder 1700 leden. De bond roept werkgevers op dit alleen in overleg te doen, anders wordt een gang naar de rechter niet uitgesloten. Het vakantiegeld is meestal 8% van het brutoloon en wordt vaak eind mei uitgekeerd. Om misstanden op te sporen lanceert CNV een meldpunt.

Valencia gaat de aankoop van (elektrische) fietsen en steps subsidiëren. Vanaf 15 juni krijgen mensen die een nieuwe fiets of step kopen tot maximaal 250 euro van de aankoopwaarde terug. De regioregering van Valencia steunt met deze maatregel de lokale economie en investeert in het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Deze maatregel is onderdeel van het zogenaamde plan ter bevordering van het gebruik van de fiets, zo meldt nieuwssite Levante. Valencia plaatst hiermee de fiets boven de auto. De regio gaat hiertoe onder andere investeren in fietsroutes en verbindingen.

Spaanse gemeentes delen boetes uit voor het achterlaten van gebruikte mondkapjes. Naast de vervuiling zorgt dit er ook voor dat het risico op besmetting van mens en dier groter wordt. In Rome zijn er al sancties ingesteld voor mensen die hun mondkapje niet op de juiste manier weggooien. Boetes lopen daar op tot gemiddeld zo’n 500 euro. In Spanje variëren de boetes per gemeente en liggen tussen de 100 en 3.000 euro. Toledo is de stad waar de boetes voor het onjuist weggooien van mondkapjes met 3.000 euro het hoogst is. In Archena (Murcia) gaat het om boetes tussen de 600 en 2.500 euro als mensen hun mondkapjes of handschoenen niet correct weggooien.

De corona-crisis zorgt voor een stijging van de camperverhuur in Spanje. Ook boekingen in de accommodaties van het plattelandstoerisme zijn flink toegenomen. Campers worden door veel mensen als een corona-veilige optie gezien om zowel in te reizen als te verblijven. Inmiddels zijn de zomermaanden praktisch volgeboekt.

Het personeel van de ruim 600 Lidl-filialen in Spanje gaat staken vanwege de corona-maatregelen. Dat gebeurt op 4 juni. De medewerkers zijn verontrust over een gebrek aan veiligheidsmaatregelen in de winkels waardoor het personeel niet goed beschermd is. Een woordvoerder van Lidl zegt de stakingsrechten van het personeel te respecteren maar zegt dat ze alle maatregelen om besmettingen bij het personeel te voorkomen hebben genomen.

Waar afstand op de grond nog altijd heilig is, wordt deze eis in de lucht losgelaten. Vanaf volgende week gaan op Schiphol ook voorzichtig weer vakantievluchten naar Europese zonbestemmingen van start. Mondkapjes zijn aan boord wel verplicht, maar alle stoelen mogen bezet zijn. Ook worden reizigers niet getest of getemperatuurd. Transavia start op 4 juni met dagelijkse vluchten naar Malaga, Athene, Lissabon en Faro. Op 10 juni komen daar Alicante en Porto bij. Corendon start op 26 juni met reizen naar Turkije, dat medio juni de grenzen voor Nederlanders opent. Spanje en de Griekse toeristengebieden volgen begin juli. KLM probeert de anderhalvemetersamenleving toe te passen, maar dat lukt niet altijd, geeft de maatschappij toe. Prijsvechters als Ryanair, EasyJet en Vueling gaan in de zomer ook weer vliegen vanuit Nederland naar vliegvelden waar dat mag. „Met mondkapjes, online inchecken, weinig bagage, verpakte snacks, contactloos betalen en zo mogelijk temperatuurmeting”, aldus een Ryanair-woordvoerder.

Brussels Airlines heeft laten weten dat de luchtvaartmaatschappij vanaf 15 juni weer geleidelijk de vluchten naar het buitenland gaat hervatten. Eind augustus wil de Belgische maatschappij naar 59 bestemmingen in 33 landen vliegen met 240 wekelijkse vluchten. De vraag is echter, zoals we bij de Transavia vluchten ook al hebben aangegeven, of de passagiers wel Spanje binnenkomen als men naar Spanje vliegt. Binnen Europa zullen in totaal 45 bestemmingen worden aangevlogen in 20 landen, waaronder Spanje, Portugal, Griekenland, Italië, Frankrijk en Denemarken. In Spanje gaat het om de vliegvelden van Madrid, Barcelona, Alicante-Elche, Málaga die vanaf 15 juni weer aangevlogen zullen worden. Vanaf 22 juni komen daar ook Tenerife, Las Palmas, Ibiza en Palma de Mallorca bij en Bilbao vanaf juni.

Denemarken versoepelt de grenscontroles met andere Scandinavische landen en met Duitsland zodat door de coronacrisis gescheiden liefdespartners elkaar weer in de armen kunnen sluiten. Dat was lange tijd niet mogelijk omdat Denemarken vanwege de corona-uitbraak de grenzen had gesloten. Om elkaar weer te kunnen ontmoeten, moeten de koppels wel bewijzen dat zij al minstens een half jaar een relatie hebben.

Een biofarmaceutisch bedrijf uit Californië beweert een afweerstof te hebben ontdekt dat het menselijk lichaam kan beschermen tegen het coronavirus en het virus binnen vier dagen je lichaam verdrijft. Dat heeft het bedrijf aan Fox New gezegd. Het nieuws wordt in de VS serieus genomen. “We willen benadrukken dat er nu een medicijn is. Er is een oplossing die 100 procent werkt”, vertelde Dr. Henry Ji, oprichter en CEO van Sorrento Therapeutics, aan Fox News. ‘Als je de neutraliserende afweerstof in je lichaam hebt, heb je geen sociale afstand nodig.’

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft na een uitgebreid onderzoek bevestigd dat katten besmet kunnen raken met het coronavirus. Besmette mensen kunnen het virus overdragen op katten maar katten kunnen het coronavirus niet overdragen op mensen. Katten onderling kunnen elkaar wel besmetten terwijl een ander onderzoek laat zien dat honden ook via mensen besmet kunnen worden met het coronavirus.

De helft van de Spanjaarden gaat niet op vakantie dit jaar, zelfs niet in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau EY-Parthenon. De ondervraagden zeggen dat dit komt doordat het onzeker is wanneer de grenzen worden opengesteld, welke beperkingen er op dat moment gelden, dat zij bang zijn voor een nieuwe opleving van het coronavirus en dat ze te maken hebben met onzekere economische omstandigheden. Van de helft van de Spanjaarden die verwacht deze zomer wel op vakantie te kunnen, heeft 41 procent plannen om dat in eigen land te doen. Slechts 9 procent is van plan om binnenkort in het buitenland op vakantie te kunnen. Van de mensen in Spanje die wel op vakantie willen, geeft 70 procent aan veel waarde te hechten aan reizen met goede en flexibele annuleringsvoorwaarden.

In Zuid-Afrika gaat de coronalockdown gepaard met steeds meer bizarre regels, tot grote frustratie van de bevolking. Zo is de verkoop van zomerkleding sinds vorige week verboden, mogen ngo’s niet zomaar warme maaltijden meer uitdelen ondanks de toenemende honger en mag je alleen ’s ochtends vroeg buiten sporten rondom je woning. Stranden en natuurreservaten zijn overigens verboden terrein, al woon je er pal naast. Met het oog op de naderende winter mogen kledingwinkels sinds eind vorige week daarom alleen winterkleding verkopen. Terwijl het 30 graden is, mogen alleen laarzen, fleecetruien en jassen worden verkocht, en voor de rekken zomerkleding hangen rood-witte linten alsof er een misdrijf is gepleegd.

Het is met de huidige grenscontroles nog een hele uitdaging, maar desondanks meldt Transavia op haar website dat de luchtvaartmaatschappij vanaf 4 juni weer gaat vliegen naar diverse bestemmingen in Europa waaronder Málaga maar ook Griekenland en Portugal. De vluchten naar Spanje zijn opvallend omdat er nog steeds grenscontroles van toepassing zijn en vakantievluchten nog niet mogelijk zijn in Spanje.

Vanwege de huidige coronasituatie heeft het ministerie van Migratiezaken alle besluiten over verblijfs- en werkvergunningen voor migranten met een half jaar uitgesteld. Wegens de coronacrisis kwam de afhandeling stil te liggen, wat grote juridische onzekerheid met zich meebracht. Migranten met een tijdelijke verblijfs- en werkvergunning moeten normaal gezien in de 60 dagen voorafgaand aan de vervaldatum een verzoek voor verlenging indienen. Dat is vanwege de coronacrisis fysiek vaak onmogelijk. Een elektronische aanvraag bleek in veel gevallen te gecompliceerd.

De toeristische sector in Spanje is bang dat deze zomer miljoenen toeristen Italië, Griekenland, Portugal en andere landen verkiezen boven spanje. Het gaat dan om landen die hun grenzen in deze coronacrisis eerder openstellen dan Spanje. Italië gaat op 3 juni open voor vakantiereizen en Portugal hervat het toerisme in de Algarve zo spoedig mogelijk en is daartoe al voorbereidingen aan het treffen.

Alicante krijgt de grootste drive-in bioscoop van Europa. Op 11 juni opent de drive-in bioscoop op het terrein Rabasa, waar normaliter de kerstmarkt wordt gehouden. Cinemacar is het bedrijf dat is ontstaan met de nieuwe hygiënemaatregelen die genomen moeten worden om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan. Het concept drive-in bioscoop werd aangepast aan de moderne tijd en zal naast klassiekers en nieuwe films ook live muziekfestivals gaan organiseren en ervoor zorgen dat bezoekers ook iets kunnen drinken en eten tijdens het kijken naar een film in de veilige omgeving van hun eigen auto.

Vanaf 8 juni kan er weer gevoetbald worden in de Spaanse competitie Laliga Santander, dat maakte de Spaanse premier op zaterdag bekend. De Laliga zou dan met speelronde 28 moeten beginnen om 10 speelrondes later het voetbalseizoen 2019/2020 te beëindigen. De aangepaste speelkalender en de officiële begindatum zijn nog niet bekend gemaakt door de Laliga.

Nederlandse horeca in Spanje is dolblij met het feit dat er snel groen licht komt voor toeristen. De terrassen mogen in fase 1 van het de-escalatieplan van premies Sanchez weer voor vijftig procent bezet zijn. De horeca wil zo snel mogelijk open gaan, ook al is het misschien nog niet rendabel, omdat ze maar vijftig procent bezetting mogen hebben op het terras. Maar veel vaste klanten staan te popelen om weer een drankje te kunnen komen drinken, of een hapje komen eten. De ondernemers zeggen veel support van hen te hebben gekregen.

Hoe ze het hebben geflikt, niemand die het weet, maar wat wél zeker is, is dat de hele wereld met verbazing kijkt naar hoe de Japanners met succes het virus eronder hebben gekregen zonder een lockdown, zonder hi-tech apps die iedereen volgen, zelfs zonder een grootschalig testprogramma. Japan is slechts heel licht getroffen met 16.000 besmettingen en zo’n 840 doden op een – zeer vergrijsde – bevolking van 128 miljoen mensen. Winkels bleven open, kappers knipten elke dag hun klanten, restaurants serveerden alsof er niets aan de hand was. Er werd zelfs amper getest, 0,2 procent van de bevolking, het laagste aantal binnen de groep van ontwikkelde landen. Het dragen van mondkapjes, het totale gebrek aan Japanners met overgewicht, de vroege beslissing van de Japanse regering alle scholen te sluiten en de Japanse taal worden als oorzaak genoemd. Door het zachte spreken en geen harde klanken komt er bij het praten maar weinig besmet speeksel vrij. De voor Europeanen afstandelijke Japanse cultuur kan ook een belangrijke rol hebben gespeeld: Japanners blijven altijd op afstand, geven elkaar geen hand laat staan een ’hug’, kortom ’social-distancing avant la lettre’.

De Duitse regering trekt 9 miljard euro uit om luchtvaartmaatschappij Lufthansa te redden. Over de voorwaarden voor de staatssteun is overeenstemming bereikt. Lufthansa is door de coronacrisis in zwaar weer gekomen. De overheid neemt een belang van 20 procent in de maatschappij.

Málaga opent de stranden en houdt controle via een app en camera’s. Op de app is te zien waar het te druk is en is het tijdvak aangeven waarop je wilt gaan. Extra strandwachten en camera’s zullen controleren of alles naar wens verloopt. De gemeente wil te allen tijde voorkomen dat het op bepaalde stranden te druk wordt door ze van zonsopkomst tot zonsondergang open te stellen. De burgemeester beveelt strandbezoekers aan vooraf op de app te kijken waar ruimte is en daarop aan te geven welk strand men hoelaat wil bezoeken.

Per 1 juli, als de grenzen weer worden opengesteld voor toeristen uit het buitenland, zal de Spaanse overheid de nu nog verplichte quarantaine van twee weken voor inkomende reizigers opheffen. Een snel besluit was nodig om het organiseren van reizen naar Spanje door reisorganisaties en particuliere buitenlandse toeristen voor deze zomer mogelijk te maken. De overheid is van mening dat met een maximale inzet van de sector, het toeristisch seizoen van dit jaar gedeeltelijk nog gered kan worden.

De Europese Unie bespreekt een ongekend miljardenpakket om de gevolgen van de coronacrisis in te perken. Grote bedrijven zouden dan moeten meebetalen aan het herstel want Brussel wil zelf belasting gaan heffen. De Commissie wil zelf geld gaan ophalen op de kapitaalmarkt en dit uitlenen dan wel schenken aan landen die dit nodig hebben om er economisch weer bovenop te komen. Lidstaten staan hiervoor garant, maar via de Europese begroting komt er wel een rekening bij de lidstaten te liggen. Door het zelf heffen van bepaalde belastingen hoopt het dagelijks bestuur van de EU een verhoging van de nationale afdrachten te kunnen beperken. Maar ’zogeheten eigen middelen voor de EU zijn voor een land als Nederland altijd controversieel omdat een lidstaat er minder controle op heeft.

Het aantal reserveringen voor hotels en vakantieaccommodaties in Spanje is binnen de 48 uur na de aankondiging dat de Spaanse grens per 1 juli weer open gaat, met drie en zelfs met vier vermenigvuldigd. Dit meldt de toeristische alliantie Exceltur. Zaterdag moedigde Pedro Sánchez naast zijn verwelkoming van buitenlandse toeristen ook Spanjaarden aan vanaf eind juni door Spanje te reizen en drong er bij bars, restaurants en andere horecagelegenheden op aan ‘zich voor te bereiden om hun activiteiten binnen de komende dagen te hervatten’.

De Spaanse regering ligt onder vuur na een dubieus ontslag van een kolonel van de Guardia Civil. De regering zou massale manifestaties in Madrid vlak voor de uitbraak van de coronapandemie hebben toegestaan. Vervolgens leverde de Guardia Civil in een rapport aan de rechtbank kritiek op de regering. Vlak nadat de inhoud van het rapport van de Guardia Civil bekend werd, is kolonel Diego Perez de los Cobos, de hoogste man binnen de Guardia Civil in de regio Madrid, ontslagen. Nu ligt minister Grande Marlaska van Binnenlandse Zaken onder vuur vanwege dit ontslag.

Casino’s, sauna’s en sportscholen in Nederland mogen onder voorwaarden op 1 juli weer open. Dat zei premier Rutte tijdens de persconferentie over de coronacrisis. Voor de heropening gelden wel ’strakke adviezen’ en voorwaarden van het Outbreak Management Team. In het eerdere stappenplan wilde het kabinet de casino’s, sauna’s en sportscholen pas op 1 september de gelegenheid geven weer open te gaan. Nu is dat vervroegd. Dat geldt ook voor de sport- en verenigingskantines. Wel geldt nog dat de opening weer kan worden uitgesteld zodra het coronavirus weer om zich heen grijpt. De prostitutie en de coffeeshops moeten voorlopig nog gesloten blijven.

Zes autonome regio’s in Spanje, waaronder Valencia, hebben aan het ministerie van Volksgezondheid gevraagd vanaf maandag 1 juni naar fase 2 te gaan. Daarmee zouden de regio’s sneller vooruit gaan in het exit-plan dan was voorzien. Het ministerie heeft in eerste instantie gesteld dat alle regio’s minimaal twee weken in een fase blijven. Dit in verband met de incubatietijd van het coronavirus van twee weken. Zo kan beoordeeld worden of de versoepeling van de maatregelen al dan niet een nadelig effect heeft op de gezondheidssituatie in verschillende regio’s.

Mercadona doet tijdens de coronamaatregelen goede zaken wat betreft de verkoop van desinfecterende alcohol sprays. Mercadona meldt op de eigen website dat er 50.000 spuitbussen per dag verkocht worden in de ruim 1.630 eigen Mercadona supermarkten. Naast de 70% Alcohol spuitbussen verkoopt het bedrijf ook beschermende mondkapjes en plastic handschoenen in verschillende soorten en maten.

De Verenigde Staten verbreken hun banden met de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt tijdens een persconferentie bij het Witte Huis. Fondsen die normaal voor de gezondheidsorganisatie bestemd zijn worden herverdeeld over andere landen die hulp nodig hebben op het gebied van gezondheid. De VS draagt jaarlijks ongeveer 450 miljoen dollar, zo’n 400 miljoen euro, bij aan de WHO. Volgens Trump heeft China de complete controle over de WHO. De president beschuldigt China er al langer van verantwoordelijk te zijn voor de uitbraak van het coronavirus.

36 passagiers zijn in quarantaine gegaan nadat een inwoner van Lanzarote in Ciudad Real in Castilla-La Mancha bij familie op bezoek was geweest en uiteindelijk positief getest bleek op het coronavirus. Eerder was zijn moeder, die als gevolg van kanker overleed, ook positief getest was op het coronavirus. De man die voor paniek zorgde in het vliegtuig naar Lanzarote had geen direct contact met zijn overleden moeder maar wel met zijn vader, broer en zus die ook met het coronavirus werden besmet. Twee personen zijn in het plaatselijke ziekenhuis opgenomen met symptomen die met het coronavirus gepaard gaan.

De winkelcentra in de provincie Alicante zijn weer open. Sommige winkels gaan in de loop van de week open. In alle winkelcentra wordt gecontroleerd op het aantal aanwezige klanten aangezien er niet meer dan 30% van de normaal toegestane capaciteit is toegestaan en in de winkels 40%. Ook is er slechts een ingang en een uitgang bij de winkelcentra, en zijn de gemeenschappelijke ruimten gesloten.

Ryanair zou van personeel in Frankrijk eisen dat zij 10 tot 20 procent van hun loon inleveren om de van huis uit Ierse prijsvechter door de coronacrisis te loodsen. Als personeel de geste weigert, dan volgt mogelijk ontslag. Vakbonden spreken van chantage. Bij de hoogste lonen zou het gaan om een salariskorting van 20 procent. Bij de minste verdieners gaat het om het inleveren van zeker 10 procent van het salaris. Volgens de plannen zouden de medewerkers het vijf jaar lang met een lager loon moeten doen.

Spanjaarden kunnen vanaf 21 juni weer vrij door het land reizen. Zodra een autonome regio in fase 3 van het de-escalatieplan terug naar een nieuwe normaliteit komt, heeft de betreffende regioregering het absolute bestuur over de gang van zaken rond de versoepeling van de maatregelen in die fase. De zesde Staat van Alarm duurt tot 21 juni. Vanaf dat moment mogen alle Spanjaarden binnen Spanje weer vrij reizen door alle regio’s die zich in fase 3 of verder bevinden.

Zwembaden in heel Spanje mogen vanaf nu weer open, ook die in fase 1. Wel is het nodig vooraf toegang te reserveren, er geldt maximale capaciteit van 30 procent en ook de onderlinge afstand van 2 meter is een voorwaarde. Dat ook zwembaden in Spaanse provincies die zich nog in fase 1 van het exitplan bevinden open mogen voor publiek is bijzonder. Gebruik van het zwembad is alleen toegestaan voor sportieve en recreatieve doeleinden voor individuen of met maximaal twee personen zolang er geen onderling fysiek contact is en de afstand van 2 meter gerespecteerd blijft.

Ook in Nederland zijn de coronamaatregelen weer een stuk versoepeld. Vooral in de horeca mag er weer meer. Nadat onder meer de kappers, basisscholen deels en bibliotheken op 11 mei weer open gingen, acht het kabinet de tijd rijp om de maatschappij weer verder van het coronaslot te halen. In de horeca mogen mensen uit één huishouden zonder afstand te houden aan een tafeltje zitten. Cafés en restaurants mogen binnen maximaal 30 gasten ontvangen. De bioscopen, culturele instellingen en musea mogen weer open. Bij die eerste twee geldt ook het maximum van 30 mensen en ook hier wordt door de branche gewerkt met reserveringen. In het openbaar vervoer rijdt de NS vanaf dinsdag weer grotendeels volgens de gewone dienstregeling. Het is vanaf maandag al verplicht om overal in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.

Volg ons ook op facebook: https://www.facebook.com/CBR.Costablancaradio/

Luister alle corona-updates terug op SoundCloud:
https://soundcloud.com/costablancaradio

Deel dit met je vrienden, like & share