Current track

Title

Artist

Background

Corona nieuwsupdate 14/4

Written by on 14 april 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

De Italiaanse maffia deelt voedselpakketten uit aan Italianen die thuis in quarantaine zitten. Dat meldt The Guardian. De krant beroept zich op talloze video’s uit verschillende regio’s uit het zuiden, en experts die zich zorgen maken. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Luciana Lamorgese, stelt dat de maffia ’de groeiende armoede kan uitbuiten om mensen te rekruteren’, maar dus ook door voedsel uit te delen. In Napoli hebben groepen gelieerd aan de Camorra een distributiesysteem opgetuigd. In Palermo deelde de broer van een bekende Cosa Nostra-leider voedsel uit.

In Spanje mag onder meer in de maakindustrie en de bouw weer gewerkt worden. Maar de versoepeling moet niet als de-escalatie opgevat worden, maar als het einde van de “extreme economische winterslaap van twee weken”, zegt president Pedro Sánchez.

Berlijn gaat in verschillende wijken fietspaden verbreden, zodat fietsers tijdens het pendelen beter 1,5 meter afstand tot anderen kunnen houden. De verbrede paden worden met gele tape gemarkeerd. Het is de bedoeling om de tape weer weg te halen als de coronacrisis voorbij is, schrijft The Guardian.

Air France-KLM probeert 10 miljard euro aan steun te verkrijgen om de coronacrisis te kunnen overleven, meldt de Franse krant La Tribune maandag op basis van anonieme bronnen. Gesprekken met de banken zouden echter niet soepel verlopen. Vanwege coronamaatregelen is het grootste deel van de vluchten geschrapt, waardoor de luchtvaartcombinatie het erg moeilijk heeft. Air France-KLM verliest naar schatting zo’n 25 miljoen euro per dag.

Wereldwijd werken wetenschappers in totaal aan zeventig kandidaat-vaccins tegen COVID-19, blijkt uit een overzicht van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Drie coronavaccins worden al op mensen getest. Onderzoekers doen hun best om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. Normaal gesproken duurt dit vanwege uitgebreide veiligheidstests zo’n vijftien jaar.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft mensen afgeraden een zomervakantie te boeken dit jaar omdat het nu onmogelijk is een betrouwbare voorspelling te doen over hoe de verspreiding van Covid-19 dan zal zijn. Dat is slecht nieuws voor bedrijven in de toeristische sector die hopen wat liquiditeit te verkrijgen met vroege boekingen en zo snel mogelijk weer in bedrijf te zijn om het zo belangrijke hoogseizoen te redden.

Tot en met 12 april hebben de verschillende politie eenheden in Spanje samen 527.173 bekeuringen uitgeschreven met boetes die oplopen tot 1.000 euro of meer, afhankelijk van de overtreding. Er werden tevens 4.547 mensen gearresteerd.

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft maandagavond (lokale tijd) zijn excuses aangeboden, omdat hij zich niet had gehouden aan de voorgeschreven 1,5 meter afstand tussen mensen vanwege het coronavirus. In een speciaal opgenomen videoboodschap legde hij uit dat hij zich in het weekend tijdens een bijeenkomst met jongeren niet aan de verplichte 1,5 meter afstand heeft gehouden. Volgens Bouterse werd hij aangesproken door een groepje jongeren om over een aantal problemen te praten. Voordat hij het in de gaten had, was de groep groter geworden dan de maximaal toegestane tien personen en werd ook de afstand uit het oog verloren, zei hij.

De Spaanse regering sluit het gebruik van de geolocatie van mobiele telefoons van burgers voor politiedoeleinden niet uit. Zo zou gecontroleerd kunnen worden of de bevolking zich wel houdt aan de regels van de lock down in de strijd tegen het virus.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie kan het isoleren van ouderen in verzorgingstehuizen nog wel tot eind 2020 duren. Een nare, maar noodzakelijke maatregel voor Spanje waar ouderen ruim de helft van de bijna 17.000 coronadoden innemen.

Hoewel het coronavirus over zijn piek heen lijkt te zijn in Zuid-Korea, maken gezondheidsexperts zich wel zorgen over 116 patiënten die al genezen waren en nu opnieuw positief hebben getest. Onderzoek moet uitwijzen of ze voor een tweede keer geïnfecteerd zijn, of dat het virus dat nog in hun lichaam zat op een of andere manier opnieuw geactiveerd is.

De Tour de France gaat definitief niet van start op de geplande datum van 27 juni. Dat bevestigde de Franse president Emmanuel Macron vanavond tegenover de Franse krant Le Dauphiné Libéré. De president zei aan het begin van de avond al dat er zeker tot half juli geen grote publieksevenementen plaats mogen vinden. De kans bestaat wel dat de Tour de France later dit jaar alsnog door zal gaan. Eerder lekten er al berichten uit dat de organisatie bezig zou zijn met een verschuiving van het evenement.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.

Volg ons ook op facebook: https://www.facebook.com/CBR.Costablancaradio/

Luister alle corona-updates terug op SoundCloud:
https://soundcloud.com/costablancaradio

Deel dit met je vrienden, like & share

Continue reading