Current track

Title

Artist

Background

Corona nieuwsupdate 8-5-2020

Written by on 8 mei 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

Webwinkel Bol.com, Hema en drogisterijketens Etos, Kruidvat en Trekpleister gaan niet-medische mondkapjes verkopen. Bol.com hervat de verkoop van de mondkapjes per direct. Momenteel signaleert het bedrijf al dat er meer naar wordt gezocht op het platform. Eerder stopte de Ahold-dochter er juist mee. Dit was vanwege de oproep van de Nederlandse en Belgische overheid om zoveel mogelijk medische kapjes beschikbaar te stellen voor de zorg.

Mercadona gaat vanaf 14 mei mondkapjes verkopen. De Spaanse supermarktketen heeft de mondkapjes voor eenmalig gebruik in productie genomen onder het huismerk Deliplus. De gezichtsmaskers zijn per 10 stuks te koop voor 6 euro.

Juan Antonio González Pacheco, beter bekend als Billy el Niño, is overleden aan het COVID-19-virus. Hij werd verdacht van dertien martelingen, werd vervolgd, zelfs geprezen met eremedailles en een hoger pensioen maar nooit veroordeeld. González Pacheco was een politieagent in Madrid en werd later toegelaten als lid van de politiek-sociale brigade van de politie tijdens de dictatuur van Franco. Tussen 1971 en 1975 zou hij minstens dertien mensen hebben gemarteld en misbruikt. González Pacheco is 73 jaar geworden.

De Nederlandse overheid heeft zijn planning gedeeld voor de nieuwe corona-traceer-app, nadat eerdere pogingen strandden. De app wordt gebouwd door een team van ervaren ontwikkelaars. Het gaat opnieuw om een app die het traceren van mogelijke corona-besmettingen makkelijker moet maken voor de GGD. De app moet mensen kunnen waarschuwen die in de buurt zijn geweest van een met het coronavirus besmet persoon.

De Spaanse regering gaat vanwege de hoge temperaturen de tijdsvakken aanpassen waarop verschillende groepen burgers naar buiten mogen tijdens deze eerste fase van versoepeling van de lock down maatregelen in het land. Het voorstel is dat 70-plussers van 10 tot 12 en van 18 tot 19 uur een wandeling kunnen maken en kinderen tot 14 jaar van 12 tot 14 uur en van 19 tot 21 uur. Sporters en alle andere volwassenen (vanaf 14 jaar) mogen nu van 6 tot 10 en van 21 tot 0:00 uur naar buiten. Van 14 tot 18 uur is de tijd voor watersporters.

De Europese Unie stelt op 13 mei de vereisten vast waaraan voldaan moet worden om de luchtvaart weer te activeren en daarmee ook het toerisme binnen Europa. Volgens de Spaanse minister Ábalos is het luchtverkeer ‘fundamenteel om het toerisme weer mogelijk te maken’. Wel ‘moet eerst voldaan worden aan een aantal eisen op hygiënisch en social distancing gebied’ en die eisen moeten worden vastgesteld op Europees niveau.

Uit een overzicht van gezondheidsorganisatie WHO blijkt dat nu acht kandidaat-vaccins tegen COVID-19 op mensen getest mogen worden. Er zijn op dit moment meer dan honderd kandidaat-vaccins, waarvan er dus acht op mensen getest mogen worden. De universiteit van Oxford loopt hierin voorop en liet deze week weten dat ze hoopt dat ze in september al een werkend vaccin kan produceren. Ook het vaccinonderzoek van het Chinese CanSino Biologics Inc. en het Beijing Institute of Biotechnology is al relatief vergevorderd. Het kandidaat-vaccin van de Duitse bedrijven BioNTech en Pfizer wordt (deels) in Europa op mensen getest. De bedrijven hebben vier varianten van het kandidaat-vaccin ontwikkeld. Het kandidaat-vaccin van het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf INOVIO Pharmaceuticals wordt op dit moment op veertig mensen getest. Het Chinese Sinopharm ontwikkelt op dit moment twee verschillende vaccins. Het kandidaat-vaccin van het Chinese bedrijf Sinovac bleek, net zoals het vaccin van de University of Oxford, resusaapjes te beschermen tegen het coronavirus. Het kandidaat-vaccin is op acht aapjes getest. Aan het onderzoek onder mensen, dat nu loopt, doen 144 vrijwilligers mee. Het Amerikaanse Moderna hoopt tegen het einde van dit jaar een vaccin te hebben dat van de Amerikaanse overheid verkocht mag worden.

Als het aan de vaak problematische topman Michael O’Leary van Ryanair ligt gaat de Ierse budget luchtvaartmaatschappij niet mee doen met de gekheid van social distance in de vliegtuigen. O’Leary wil niets weten van lege stoelen en social distance in de vliegtuigen, zo meldt hij in een interview voor de Financial Times. Michael O’Leary zei ook dat als het verplicht wordt om op elke rij een lege stoel te houden of passagiers in een ruitpatroon te rangschikken, de Ryanair-vliegtuigen niet gaan vliegen deze zomer. Volgens O’Leary wil Ryanair niets weten van de ‘stomme regels van sociale afstand’. Toen de corona-crisis toesloeg in Europa en er geen vliegverkeer meer mogelijk was tussen de Europese vliegvelden, besloot Ryanair als een van de eerste luchtvaartmaatschappijen om alle toestellen tot tenminste eind mei aan de grond te houden.

Naast Spanje versoepelen meerdere Europese landen de maatregelen die zijn genomen tegen de verspreiding van het coronavius. Voor het eerst sinds het begin van de lockdown twee maanden geleden mogen Italianen vanaf maandag weer naar het park gaan en familieleden bezoeken. De restaurants mogen weer opengaan voor het verkopen van afhaalmaaltijden.

In Hongarije mogen onder meer musea, restaurants en aantal winkels hun deuren weer openen. Voor de hoofdstad Boedapest blijven strengere maatregelen van kracht, omdat daar veruit de meeste besmettingen met het coronavirus zijn geregistreerd.

De Spaanse regering heeft besloten dat terrassen in plaats van 30 procent 50 procent bezet mogen zijn vanaf fase 1 in het de-escalatieprogramma. De start van fase 1 is op maandag 11 mei. Dit alleen in de provincies die volgens het landelijk crisisteam aan alle vereisten voldoen die zijn opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid. Vanaf de start van fase 1 – altijd afhankelijk van het verloop van de corona-epidemie in de betreffende provincie of streek – mogen klanten ook weer ter plaatse iets consumeren. De maximale bezetting van 50 procent geldt altijd op voorwaarde dat de minimale afstand tussen personen van 2 meter gehandhaafd kan blijven en dat er geen groepen op terrassen mogen plaatsnemen van meer dan 10 personen.
.
De KLM is begonnen met het uitvoeren van dagelijkse vluchten naar diverse Europese vliegvelden waaronder ook Madrid en Barcelona. Het is dus voortaan weer mogelijk voor Nederlanders die zich in Spanje bevinden naar Amsterdam-Schiphol te vliegen. KLM vliegt eenmaal per dag vanaf Amsterdam-Schiphol naar Barcelona-El Prat en Madrid-Barajas en verder ook naar Rome en Milaan in Italië, Boedapest, Praag, Warschau en Helsinki.

Veel Nederlanders worstelen met de onzekerheid of ze vanwege de coronacrisis mogen afreizen naar hun Europese bestemming. De kans is reëel dat toeristen Frankrijk de komende maanden nog moeten mijden, ook als ze daar hun vakantie al hebben geboekt. De stranden aan de kust zijn hoe dan ook tot begin juni gesloten. Of de horeca wel zijn deuren weer mag openen, en wanneer, is nog onduidelijk. De Griekse minister van Toerisme, Harry Theocharis heeft in verschillende media aangegeven dat zijn land vanaf juli opnieuw toeristen welkom wil heten. Ze moeten zich dan wel enkele dagen voor hun vertrek laten testen op het coronavirus. Zonder bewijs niet besmet te zijn, komen buitenlandse bezoekers het land niet in. Sinds zondag zijn de coronamaatregelen in Italië wat verlicht. Eigen burgers mogen beperkt in hun eigen regio reizen, maar wel onder strikte voorwaarden. Italië, het eerste land in Europa dat op grote schaal te maken kreeg met het coronavirus, was lange tijd volledig op slot. Toeristen zijn in Spanje pas weer welkom als de veiligheid van de mensen gegarandeerd kan worden, zegt de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya.

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf en handelaar in medische producten Inzek heeft sinds de uitbraak van Covid-19 ruim anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatests verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en journalistencollectief OCCRP voor Trouw. Het bedrijf belooft dat de tests ’zeer accuraat’ binnen tien minuten kunnen vaststellen of iemand corona heeft gehad, maar volgens twee onafhankelijke studies is de kans zeer groot dat de test een verkeerde diagnose stelt. Toch zijn de zogenoemde Biozek-tests al in ruim twintig landen verkocht. Overheden en ziekenhuizen in onder meer Spanje, Rusland en Servië dachten een betrouwbaar Nederlands product te kopen. Inzek adverteert de tests namelijk als ’Dutch-made’, terwijl ze in werkelijkheid in China zijn gemaakt. De Chinese fabrikant produceert een identieke test onder haar eigen merknaam, Alltest.

Het Nederlandse kabinet laat hun weerstand tegen mondkapjes toch maar gedeeltelijk varen. Huishoudelijke hulp mag een beroep doen op de officiële Nederlandse voorraad. Er is wel één strenge voorwaarde: dat mag alléén als ze gaan werken bij iemand met het coronavirus.

Op sociale media wordt volop de draak gestoken met president Macron en diens bezoek aan een school ten westen van Parijs. De president droeg daarbij een mondkap, maar Franse media laten nu aan de lopende band zien welke dingen Macron allemaal fout deed. Hij raakte de stof van het masker regelmatig aan, wat de Franse overheid officieel afraadt. Hij trok zijn mondkap op een gegeven moment zelfs helemaal weg van zijn gezicht.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.

Volg ons ook op facebook: https://www.facebook.com/CBR.Costablancaradio/

Luister alle corona-updates terug op SoundCloud:
https://soundcloud.com/costablancaradio

 

Deel dit met je vrienden, like & share