Current track

Title

Artist

Background

Corona-update

Written by on 29 april 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

Duitsland waarschuwt dat er deze zomer waarschijnlijk niet naar Spanje gereisd kan worden. Dat zegt de uitvoerend commissaris voor toerisme Thomas Bareiss. Ook Griekenland, Italië, Turkije en Portugal zullen een ‘no go’ zijn, zo is de verwachting.

Het Erasmus MC in Rotterdam heeft onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat het coronavirus wel degelijk via de lucht, dus niet alleen via druppeltjes, overdraagbaar is. Toevallig werden voor dit onderzoek fretten gebruikt, die soortgenoot zijn van de nerts, waarvan nu bekend is dat die diertjes ook besmet zijn geraakt met corona. In het onderzoek werden fretten, die met elkaar in contact waren gebracht, in no time besmet. Een andere groep fretten, eentje waarbij ze allemaal minstens tien centimeter uit elkaar werden gehouden, had een paar dagen meer tijd nodig maar ook zij raakten allemaal besmet. Het is nu aan de onderzoekers om te kijken of er ook besmettingen plaats zullen vinden als de afstanden tussen de fretten groter wordt gemaakt.

Na de coronacrisis moet de politiek een nieuw groeiplafond stellen voor Schiphol: 400.000 starts en landingen per jaar in plaats van de 500.000 vluchten in 2019. Dat hoeft niet ten koste te gaan van het KLM-netwerk. Wel moeten goedkope vluchten naar Europese steden in de ban. Dat blijkt uit een nieuw vertrouwelijk rapport van de Werkgroep Toekomst Luchtvaart, een onafhankelijke denktank, die onder andere de omwonenden in de Omgevingsraad Schiphol adviseert.

In navolging van andere Europese regeringen is ook de Spaanse overheid bezig met de voorbereiding van een financieel steunplan om de nationale luchtvaartmaatschappijen van een ondergang te redden als gevolg van de coronacrisis. In tegenstelling tot Nederland, Frankrijk en ook Duitsland, verkoos de Spaanse regering aanvankelijk af te wachten met welke hulp de Europese Commissie zou komen voor strategische bedrijven binnen Europa. Maar nu het liquiditeitsprobleem binnen de luchtvaart overal nijpend wordt, is ook Spanje begonnen met de voorbereidingen van een noodplan voor nationale luchtvaartmaatschappijen als Iberia.

KLM heeft alle opties op tafel om de coronacrisis te overleven, ondanks het feit dat topman Pieter Elbers dinsdag stelde dat een afscheid van Air France ’niet aan de orde is’. De ondernemingsraad stelt dat de ’huwelijkse voorwaarden’ moeten veranderen bij het aangekondigde steunpakket van de Staat. De schuldenberg van Air France ontploft door het steunpakket, terwijl dat bij KLM anders is. Dinsdag bleek dat het hard kan gaan. Zo sloot de Duitse luchtvaartreus Lufthansa een surseance en doorstart niet uit, na gesprekken met de Duitse overheid over een reddingspakket.

De scholen in Spanje starten pas weer in september. Daarmee vormen scholen een van de uitzonderingen binnen de exit-strategie die eind juni voltooid zou zijn. De Spaanse krant El País beschrijft de drie uitzonderingen van leerlingen die eerder naar school mogen.

De opening van de grenzen binnen Europa gebeurt niet gelijktijdig en afhankelijk van de virussituatie. Landen zullen handelen naar aanleiding van de vermindering van het aantal besmettingen en altijd in nauwe samenwerking met hun buurlanden. Zo hebben de ministers van Binnenlandse Zaken van de 27 lidstaten besloten tijdens een videoconference. Het net gepresenteerde ‘Plan voor de transitie naar een nieuwe normaliteit’ van Spanje kent geen precieze data voor de opening van winkels, stranden of bars zoals andere landen wel hebben. Wel duidelijk is dat de totale exit-strategie eind juni volbracht moet zijn als alles goed gaat.

Dat het coronavirus langzamerhand wordt teruggedrongen, is goed nieuws voor de wereld. Maar voor vaccinmakers zit er een frustrerende kant aan. Bewijzen dat hun vaccin werkt, wordt lastiger als corona de aftocht blaast. Britse wetenschappers gaan op dit moment aan kop in een peloton waarin wereldwijd zo’n honderd vaccinkandidaten meesprinten. De onderzoekers van de universiteit van Oxford beweren dat ze al in september een paar miljoen doses op de markt brengen. Hoe beter het volk zich houdt aan ’sociale onthouding’, hoe langer het duurt voor er een vaccin op de markt is. Dat is een van de paradoxen die je tegenkomt bij vaccinontwikkeling”, zegt epidemioloog Arnold Bosman.

De politie heeft niet alleen de Belgische eigenaar van een woning in Sant Josep op Ibiza gearresteerd maar ook de aanwezige buitenlandse feestvierders bekeurd. De Guardia Civil en Policia Local hebben op zondag dichtbij Can Jordi in de plaats Sant Josep een Belgische woningeigenaar aangehouden omdat deze, ondanks de noodtoestand in Spanje, een feestje had georganiseerd. Buiten de woning troffen de agenten meerdere voertuigen aan en eenmaal binnen waren er 18 gasten aanwezig terwijl een DJ de muziek verzorgde en een bedrijf de catering, aldus de lokale krant. Alle aanwezige gasten waren buitenlanders uit Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Algerije, de Verenigde Staten, Argentinië, Kazachstan en Italië. Bij de luxe woning liggen diverse andere bijgebouwen en enkele van de aanwezige gasten melden de politie dat ze daar wonen.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.

Volg ons ook op facebook: https://www.facebook.com/CBR.Costablancaradio/

Luister alle corona-updates terug op SoundCloud:
https://soundcloud.com/costablancaradio

Deel dit met je vrienden, like & share

Continue reading