Current track

Title

Artist

Background

Corona update

Written by on 29 april 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

Het lijkt er op dat het grootste coronaziekenhuis van Spanje per 1 mei wordt gesloten als noodziekenhuis. Ook zijn de laatste lijkkisten vorige week opgehaald uit de ijsbanen in Madrid. Sinds enkele dagen worden er geen nieuwe patiënten meer opgenomen in het beursgebouw. Het werd ruim een maand geleden omgebouwd om coronapatiënten op te vangen die niet meer in de reguliere ziekenhuizen in Madrid konden worden behandeld vanwege een tekort aan capaciteit.

De eerste repatriëringsvlucht uit Marokko met een groep Nederlanders is maandag rond 00.30 uur geland op luchthaven Schiphol. In het toestel zitten zo’n 300 passagiers, een groep die is samengesteld op basis van urgentie. De eerste repatriëringsvlucht uit Casablanca betreft onder meer mensen die ziek zijn of zorg nodig hebben. In Marokko zitten zo’n drieduizend Nederlanders die door de coronacrisis vast zijn komen te zitten. Niemand mag het Noord-Afrikaanse land, waar zo’n vierduizend besmettingen zijn en 160 coronadoden, zomaar in of uit.

Pedro Sánchez heeft bekendgemaakt dat volwassenen vanaf 2 mei naar buiten mogen gaan om individueel te sporten of een wandeling te maken met de persoon met wie men samenleeft in dezelfde woning. Dit alles op voorwaarde dat de ontwikkeling van de pandemie gunstig is wat betreft het aantal besmettingsgevallen. Het is de minister van Volksgezondheid die uiteindelijk beslist over het hoe, wat en wanneer.

De regioregering van de Valencia regio heeft besloten dat het vanaf donderdag 30 april in de autonome regio weer mogelijk is om kraampjes te plaatsen voor de weekmarkten. Het is echter alleen toegestaan voor verkopers van etenswaren en eerste levensbehoeften, dus geen kleding, schoeisel etc. Vanuit de regioregering is het weliswaar weer toegestaan maar de uiteindelijke beslissing of en hoe markten doorgaan ligt bij de gemeenten.

De Junta de Andalucía heeft een voorstel naar het Spaanse ministerie van Gezondheid gestuurd over hoe de regio de lock down wil gaan versoepelen. Het plan werd zondag uiteengezet door president Moreno. Die wil dat vanaf 11 mei aanstaande algemene commerciële activiteiten weer worden hervat. Hieronder zouden dan ook kappers en esthetisch personeel vallen. Vervolgens moeten per 25 mei bars en restaurants met beperkingen weer open kunnen.

In de gemeente Torrevieja is een algemeen parkeerverbod ingesteld voor verschillende baaien. Het is deze kustlijn die met name bij veel nationale en internationale camper toeristen populair is om in de natuur aan het strand te staan. Daarom mag er sinds vorige week door niemand meer geparkeerd worden en worden boetes tot 200 euro gegegeven.

Een mondkapjeswinkel in de Amsterdamse buurt de Jordaan heeft op last van de NVWA z’n deuren moeten sluiten wegens de zogenaamde dubieuze verkoop van mondkapjes. Maar diezelfde mondkapjes worden óók in de zorg gebruikt. Dat suggereert Forum voor Democratie-raadslid Kevin Kreuger in vragen die hij “met spoed” stelt aan het orgaan van de Rijksoverheid. Kreuger wil vooral weten waarom de FFP2 maskers die de mondkapjeswinkel in de Jordaan verkocht wel goed genoeg zijn om te gebruiken in een ziekenhuis, maar mogen deze niet worden verkocht aan consumenten.

Een op de vijf Nederlanders heeft sinds de coronacrisis een stuk minder inkomsten, maar er zijn ook grote delen van de bevolking die juist extra sparen nu restaurants gesloten zijn, vakanties niet worden geboekt en een dagje dierentuin er niet inzit. De kloof tussen deze groepen wordt groter. Oscar Gelderblom, hoogleraar financiële geschiedenis in Utrecht, ziet zorgwekkende parallellen met de grote depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. De mensen die een buffer hebben kunnen opbouwen, komen de crisis wel door. Wie dat niet heeft, kan niets anders doen dan minder uitgeven. Dan is er alleen nog geld voor de primaire levensbehoeften, aldus Gelderblom.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.

Volg ons ook op facebook: https://www.facebook.com/CBR.Costablancaradio/

Luister alle corona-updates terug op SoundCloud:
https://soundcloud.com/costablancaradio

Deel dit met je vrienden, like & share