Current track

Title

Artist

Background

Corona-update zaterdag 28 maart

Written by on 28 maart 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

Met een waterkanon van de Interventie-eenheid van de Nationale Politie, is begonnen met het desinfecteren van de straten van Madrid. Het voertuig werd als test gebruikt om de verschillende hoofdkantoren van de Nationale Politie schoon te maken . De tanqueta, bekend onder de bijnaam botijo, geeft desinfecterende stoom af op straten, voertuigen en gevels.

Beau van Erven Dorens komt op zaterdag en zondag met een talkshow vanuit zijn woonkamer. RTL noemt het vrijdag in een persbericht een “talk tv-achtig programma”. Beau Blijft Binnen is door de presentator zelf bedacht en het idee is dat hij met mensen in gesprek gaat over onderwerpen die hen bezighouden. In een korte video vraagt de presentator aan mensen hem te bellen zodat hij met ze kan gaan praten. Hoe dit eruit moet gaan zien is nog niet helemaal duidelijk. Beau Blijft Binnen is zaterdagavond 28 maart aansluitend op BankGiro Miljonairs te zien om 22.45 uur en op zondagavond 29 maart aansluitend op Meisje van Plezier om 22.20 uur bij RTL 4.

Decathlon heeft de online verkoop van het speciale snorkelmasker Easybreath stopgezet in Spanje. Deze 19,99 en 24,99 euro kostende maskers waren tot voor kort te koop op de website van Decathlon maar de Franse winkelketen heeft besloten in Frankrijk deze maskers ter beschikking te stellen aan de ziekenhuizen. Aangezien er een gebrek is aan materiaal zoals beschermende brillen en mondmaskers maar ook beademingsapparatuur en de bijhorende attributen, worden de Easybreath maskers omgebouwd om te helpen bij de beademing van patiënten die met het coronavirus in het ziekenhuis liggen.

Tijdens de noodtoestand in Spanje en het verplichte thuisisolement is een van de uitzonderingen om de straat op te gaan het doen van de dagelijkse/wekelijkse boodschappen bij de supermarkt. Daar wordt ook veel gebruik van gemaakt maar er zijn ook mensen die liever kiezen voor een quarantaine en de boodschappen thuis willen laten bezorgen. Zij hebben echter pech op dit moment. Er zijn niet veel supermarkten in Spanje die het online boodschappen doen mogelijk maken maar er zijn er een paar die normaal gesproken goede zaken zouden moeten doen nu. Probleem is het thuisbezorgen. Er zijn simpelweg te weinig bezorgers beschikbaar, waardoor de wachttijd flink toeneemt.

Nederlanders lijken massaal met schrale handen te kampen als gevolg van het vaker wassen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Grote winkels en producenten van handcrème zagen de vraag de afgelopen twee weken namelijk in een fors tempo toenemen, blijkt vrijdag uit een rondgang van NU.nl langs grote ketens die handcrème produceren en distribueren in Nederland. Drogisterijgigant Etos en Alliance Healthcare, een farmaceutische groothandel die onder meer levert aan Boots en Alphega Apotheken, zien allebei een opvallende stijging in de verkoop van handcrème. De bedrijven doen geen mededelingen over exacte verkoopaantallen, maar stellen wel dat de winkels voldoende voorraad hebben om aan de grote vraag te voldoen. De run volgt op een oproep van het Huidfonds die Nederlanders opriep om de huid van de handen goed te blijven onderhouden. Van veel wassen worden handen droog en raakt de huid beschadigd, wat juist tot minder bescherming tegen bacteriën en schimmels leidt.

Vanwege de corona-crisis en een voetbal stop in zowel de Spaanse voetbalcompetitie als de Champions League heeft een van werelds rijkste voetbalclubs FC Barcelona tijdelijk geen inkomsten. Daarom heeft de voorzitter van de Catalaanse club aan de spelers gevraagd om hun salarissen te halveren. Voorzitter Josep Maria Bartomeudiende het voorstel in om niet in de rode cijfers te komen tijdens de noodtoestand in Spanje en de verplichte voetbal stop. Maar de spelers hebben daar helemaal geen zin in. Messi, Suarez en de Jong willen best wat geld inleveren om de club te helpen maar zeker niet de helft van hun salaris, zo zeggen ze.

Volgens de Chinese ambassade in Spanje heeft de Spaanse overheid de pakketten met sneltests voor het vaststellen van Covid-19 gekocht van een niet-gecertificeerd Chinees bedrijf. De tests hebben een veel te lage betrouwbaarheid en zijn dus onbruikbaar. De sneltests die Spanje kocht, hebben maar een gevoeligheidspercentage van 30%, terwijl dit percentage boven de 80% moet zijn om van een betrouwbare uitslag te kunnen spreken. Deskundigen dringen er nu op aan om alleen nog de zogeheten PCR-tests uit te voeren, waarmee het resultaat pas na vier uur in plaats van een kwartier bekend is, maar dat wel betrouwbaar is. Het uitvoeren van de PCR-test moet door gespecialiseerde professionals en met speciaal daarvoor bestemde materialen en apparatuur worden gedaan.

Niet alleen reisorganisaties, maar nu ook luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en Transavia gaan gedupeerde reizigers een voucher toesturen. Dit melden woordvoerders van de maatschappijen aan NU.nl. Door de coronacrisis blijven voorlopig veel vliegtuigen aan de grond. Om liquide te blijven, zetten ook luchtvaartmaatschappijen de voucher in als tactiek om het hoofd boven water te kunnen houden. “Gedupeerde reizigers kunnen bijna anderhalf jaar gebruik maken van de voucher. Als ze deze niet willen gebruiken, krijgen ze na deze periode hun geld alsnog terug”, meldt een woordvoerder van Transavia. Bij KLM geldt hetzelfde. “Voor reizigers met een boeking met een vertrekdatum voor 31 mei, biedt KLM een aantal mogelijkheden. Eén daarvan is het aanvragen van een voucher ter waarde van de ticketprijs. Deze voucher is een jaar lang geldig”, aldus een woordvoerder van de maatschappij. Ook bij KLM geldt dat de reiziger pas na dit jaar het volledige aankoopbedrag van het ticket kan terugkrijgen.

Volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 229 agenten van de Guardia Civil en nog eens 129 agenten van de nationale politie positief getest op het coronavirus. Maar het aantal dat wegens symptomen niet kan werken is nog veel hoger. Het ministerie heeft geen exacte data over het aantal agenten dat met coronasymptomen in quarantaine moet blijven, maar de vakbonden schatten in dat dit er in totaal rond de 9000 zijn. Ook zijn rond de honderd militairen besmet en nog eens 3.600 militairen verblijven wegens symptomen in quarantaine.

De politie heeft de afgelopen dagen de massale aankoop van internetdomeinen ontdekt die aan het coronavirus zijn gekoppeld. Cybercriminelen hebben tot doel de bankgegevens van de slachtoffers te verkrijgen of computervirussen in het systeem te projecteren. Cybercriminelen willen profiteren van de angst van burgers en bieden op hun pagina’s wonderbaarlijke producten aan om het virus te genezen of de verspreiding ervan te voorkomen. De politie heeft op haar website een gids gepubliceerd met tips om niet het slachtoffer te worden van deze cyberacties.

Winkels van Albert Heijn (AH) zijn mogelijkerwijs de komende tijd overdag soms even dicht, zodat de vakkenvullers op verantwoorde wijze de voorraden kunnen aanvullen. Dat laat algemeen directeur Marit van Egmond van het supermarktconcern vrijdag in een e-mail aan de vaste klanten weten. Volgens Van Egmond heeft de coronacrisis veel impact op AH, op “haar medewerkers en klanten”. De directeur zegt dat het bedrijf er alles aan doet om te zorgen dat mensen zo normaal mogelijk hun boodschappen kunnen blijven doen. “Al zijn we ons ervan bewust dat sommige producten er niet altijd waren in de afgelopen week.”

De Ingesport Group , een bedrijf van Go Fit- sportscholen , heeft aan de gemeenteraad van Madrid vijftighonderd ademhalingstoestellen geschonken en stelt haar zeven centra in Madrid ter beschikking van lokale en gezondheidsautoriteiten, met het oog op de opmars van de Covid-19 , evenals in de verschillende provincies Spaans waar het aanwezig is.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.

Alle Corona-updates zijn ook terug te luisteren via Soundcloud: https://soundcloud.com/costablancaradio

Deel dit met je vrienden, like & share