Current track

Title

Artist

Background

Corona-updates woensdag 25 maart

Written by on 26 maart 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

Bij de dagelijkse persconferentie heeft de minister van Volksgezondheid op woensdag aangegeven dat de regering inmiddels 432 miljoen euro heeft uitgegeven aan medisch materiaal. Dat geld is reeds betaald aan diverse leveranciers in China en verwacht wordt dat gedurende de komende twee maanden elke week materialen naar Spanje worden verstuurd. Het is geen gemakkelijke taak voor de Spaanse regering om op dit moment de benodigde materialen te kopen tijdens de handelsoorlog tussen veel landen want Spanje is niet het enige land dat medische hulpmiddelen nodig heeft. Net zoals andere landen was ook Spanje slecht voorbereid op deze pandemie en het feit dat de grootste distributiecentra in Duitsland en Frankrijk op last van de overheden gesloten zijn, helpt ook niet mee.

De Spaanse uitvaartwereld kan de stroom overledenen niet aan door de coronacrisis. Daarom heeft de Spaanse regering de wet tijdelijk aangepast waardoor overledenen binnen 24 uur begraven mogen worden. Voorheen was het de bedoeling dat zodra er iemand overleed, het overlijden werd geregistreerd in het burgerlijk wetboek. Vervolgens werd door de lokale autoriteiten na minstens 24 uur een begrafenisvergunning afgegeven. Hierdoor kon een overledene niet binnen deze 24 uur worden begraven.

In opdracht van het ministerie van Transport worden bij de grootste vliegvelden terminals gesloten. Ten eerste is dat om zo de schoonmaakwerkzaamheden te concentreren op een kleinere ruimte en ten tweede zijn er minder vluchten en dus ook veel minder mensen aanwezig waardoor meerdere terminals niet nodig zijn. Het vliegverkeer is in Spanje inmiddels met 82% gedaald. Ook bij de vliegvelden van Valencia en Alicante worden maatregelen genomen en wordt de capaciteit flink verminderd.

Voetbalclub Real Madrid heeft geld gedoneerd aan de regio waarvan materiaal voor de gezondheidszorg betaald kan worden. Het zou gaan om een ‘zeer belangrijke bijdrage om te helpen levens te redden’. Op verzoek van Florentino Peréz, de president van de Madrileense voetbalclub, wordt het bedrag niet bekend gemaakt. Tegen de krant El Mundo zei hij dat alleen de aandeelhouders ervan op de hoogte worden gebracht wanneer de tijd daar rijp voor is. ‘Nu is het tijd voor daden en niet voor woorden’ aldus Peréz.

Prins Charles wordt geïsoleerd in het paleis van Balmoral, in Schotland, nadat hij positief getest is op het coronavirus. De 71-jarige erfgenaam van de Britse kroon heeft ‘milde symptomen’ en ‘verkeert in goede gezondheid’, aldus een woordvoerder van het Britse koningshuis. Zijn 72-jarige vrouw Camila teste negatief, maar heeft besloten zich te isoleren bij Balmoral.

Mastercard heeft aangekondigd de limiet voor contactloos betalen in Spanje te verhogen van 20 naar 50 euro. Op deze manier is de afrekenlimiet voor het betalen zonder de pincode in te voeren tijdelijk verhoogd zodat de klanten de betaalautomaten niet hoeven aan te raken. Het is nog niet bekend of andere bedrijven zoals Visa dit ook gaan doen. In Nederland heeft men recent de afrekenlimiet verhoogd van 25 naar 50 euro met een maximum van 100 euro per dag en ook in Spanje is Mastercard begonnen met het verhogen van dit limiet om te betalen zonder de pincode in te toetsen en dus zonder de betaalautomaat aan te hoeven raken.

Makelaars in Spanje zijn een initiatief gestart en bieden gratis leegstaande woningen aan het zorgpersoneel dat zich 24/7 inzet voor de zorg voor coronapatiënten in Spaanse ziekenhuizen.
Zorgmedewerkers in Spanje lopen het risico om zelf besmet te worden als zij in aanraking komen met coronapatiënten, zeker nu er sprake is van een tekort aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes. Makelaars willen het zorgpersoneel hierin ondersteunen door hen een woning vlak bij het ziekenhuis te bieden zodat ze nauwelijks nog reistijd hebben van en naar hun werk.

Zowel de Nederlandse Spoorwegen (NS) als de tankstations zien hun inkomsten verdampen als gevolg van de maatregelen rond het coronavirus. De inkomsten waren al sterk afgenomen, deze week zet dat nog steviger door zeggen NS, Bovag en BETA. Inmiddels is de omzet van tankstations meer dan gehalveerd.

Ryanair stelt alle vliegtuigen beschikbaar voor overheden in de Europese Unie, die de toestellen kunnen gebruiken in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. De Ierse prijsvechter kondigde eerder aan dat de meeste toestellen aan de grond blijven. Wel kunnen ze nu gebruikt worden om Europeanen terug naar hun landen te brengen of voor het transport van het broodnodige materiaal voor de gezondheidszorg in de verschillende EU-landen. De toestellen worden eerst grondig gedesinfecteerd.

Verenigingen van veiligheids- en defensieprofessionals hebben een brief aan premier Sanchez gestuurd waarin ze waarschuwen dat “het openbare veiligheidssysteem zichzelf in gevaar kan brengen”. In hun brief benadrukken ze dat er volgens hun gegevens al 9.000 agenten en militairen zijn getroffen, hetzij door het virus op te lopen of door uit voorzorg geïsoleerd te zijn, en dat als ze niet worden beschermd met maskers, handschoenen en de rest van het essentiële materiaal, dit kan leiden tot een ineenstorting van veiligheidsvoorzieningen.

De Europese Unie (EU) kan naar schatting maar 10 procent van de vraag naar medische hulpmiddelen voldoen met de levering uit bestaande voorraden en productie. Dat blijkt uit een intern document in handen van persbureau Reuters. Om toch tegemoet te kunnen komen in de vraag, moet de EU inzetten op importeren van medische hulpmiddelen buiten de grenzen van het gebied. Er is een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen en andere medische hulpmiddelen zoals beademingsapparaten. In het document wordt de beschikbaarheid van deze hulpmiddelen als “zorgwekkend” beschreven.

Uit onderzoek blijkt dat 65,2% van de Spanjaarden er voorstander van was dat de regering dringende maatregelen neemt om het coronavirus te bestrijden. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 1 en 13 maart, twee dagen voordat de alarmtoestand vanwege de noodsituatie in werking trad.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.

Alle Corona-updates zijn ook terug te luisteren via Soundcloud: https://soundcloud.com/costablancaradio

Deel dit met je vrienden, like & share