Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Corona-updates vrijdag 20 maart

Geschreven door Op 21 maart 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

Het nieuwe SARS-CoV-2-coronavirus , dat eind 2019 in de Chinese stad Wuhan opdook, blijft grenzen overschrijden . De epidemie, een van de grootste gezondheidscrises van de afgelopen jaren, waarvan de gevolgen nog steeds onvoorspelbaar zijn, heeft zich verspreid over ten minste 150 landen en treft bijna 220.000 mensen, van wie ongeveer 9.000 het leven hebben verloren. In Spanje , het aantal positieve gevallen Covid-19 hoger is dan 18.000, de tweede hoogste in Europa, net achter Italië, verspreid over alle regio’s. In totaal zijn 832 slachtoffers gevallen.

Dénia vermindert de straatverlichting voor de duur van de quarantaine. Het stadsbestuur wil daarmee het energieverbruik en kosten voor nachten waarop de straten verlaten zijn verminderen.
De gemeenteraad van Dénia gaat maatregelen nemen tegen de economische en energieverspilling in deze periode van opsluiting.

Artsen kiezen op basis van levensverwachting wie de intensive care-afdeling binnenkomen. Dat blijkt uit een door internisten opgesteld plan dat de criteria vaststelt voor de beslissing om al dan niet een patiënt op te nemen bij gebrek aan intensive care-bedden. Mensen met een “levensverwachting van minder dan twee jaar” worden dan geweigerd, mensen met de beste overlevingskans hebben dan prioriteit om op de intensive care te worden opgenomen.

De regering beveelt de sluiting van hotels binnen zeven dagen. Vóór 26 maart moeten ruim een half miljoen kamers en 1,1 miljoen bedden leeg worden gemaakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, terwijl in Madrid twee hotels zijn opgezet om lichte patiënten te huisvesten en zo de druk op ziekenhuisbedden te verlichten.

In de Marina Alta is een 36-jarige man overleden als gevolg van het coronavirus. Het gaat om een inwoner van Denia. De man lag al dagen in het ziekenhuis op de Intensive Care van het ziekenhuis in Dénia. Verschillende bronnen melden dat de man leed aan obesitasproblemen.

Spanjaarden maken zich grote zorgen over de gezondheidssituatie vanwege het coronavirus, en vooral over de economische gevolgen ervan. Negen van de tien burgers (92%) maken zich zorgen, zo blijkt uit een enquête van 40 dB. De helft van de werknemers vreest hun baan te verliezen tijdens de crisis en de meesten zijn van mening dat hun loon zal worden verlaagd. Burgers daarentegen hopen besmetting te voorkomen en genezen te worden als ze de ziekte oplopen. Ze zeggen dat ze zich strikt aan de instructies houden en meer informatie consumeren dan ooit.

Martin van Rijn is de nieuwe minister voor Medische Zorg in Nederland. Bruno Bruins stapte donderdag onverwacht op als minister voor Medische Zorg vanwege oververmoeidheid.
Bruins zakte woensdag ineen tijdens het debat over de coronacrisis in de Tweede Kamer. Hij lag even op de grond en moest overeind worden geholpen. Artsen adviseerden hem om enkele weken rust te houden. Dat was voor Bruins reden om zijn ontslag aan te bieden. Volgens hem was dat in deze tijd van de coronacrisis niet verantwoord. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge neemt de portefeuille rond de coronacrisis over.

Gegevens van het ministerie van Volksgezondheid blijven aantonen dat de uitbraak blijft groeien en dat de besmettingspiek van het coronavirus nog niet is bereikt. Het dodental door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Spanje is de duizend voorbij. Het totale aantal mensen dat besmet is geraakt nadert de 20.000, meldden de autoriteiten vrijdag.
Inmiddels zijn zeker 1002 mensen met het virus overleden. Dat waren er donderdag nog 767. Het aantal mensen bij wie is vastgesteld dat ze het virus hebben, groeide in een dag van 17.147 naar 19.980. Spanje behoort tot de Europese landen die het zwaarst zijn getroffen door het virus. Italië heeft wereldwijd de meeste slachtoffers gemeld. Daar stierven zeker 3405 patiënten met het virus.

De Koninklijke Marechaussee heeft in nog geen 24 uur dertig personen op basis van het inreisverbod geweigerd op Schiphol. Dat gebeurt in het kader van de verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De lidstaten van de Europese Unie besloten eerder om de Schengenzone af te grendelen voor mensen uit de rest van de wereld. Het verbod ging donderdag om zes uur ’s avonds in. Deze maatregel blijft voorlopig dertig dagen van kracht. Overigens is het nog wel toegestaan om via Schiphol naar een ander land te reizen. Voorwaarde is dat reizigers direct doorvliegen naar een andere bestemming.

De golf van patiënten die het coronavirus hebben, heeft het Severo Ochoa-ziekenhuis in Leganés (Madrid) “tot zijn maximale capaciteit” gebracht. Daarom worden niet langer meer patiënten toegelaten. Er komen drie keer meer patiënten binnen dan de capaciteit toelaat. De regio Madrid wordt nog steeds het meest getroffen door het coronavirus. Het aantal sterfgevallen daar is in 24 uur met 130 mensen gestegen tot 628, wat overeenkomt met 62,7% van alle in het land geregistreerde sterfgevallen.

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor Talpa, het mediabedrijf van John de Mol. Hij ziet zich gedwongen “draconische maatregelen” te nemen”, schrijft de topman in een e-mail aan zijn personeel. De Mol schrijft in de e-mail dat hij in 40 jaar ondernemerschap nog nooit een crisis van deze omvang en met deze enorme impact heeft meegemaakt. “Alles wat we tot nu toe beschouwden als ‘normaal’ wordt anders”, aldus de woordvoerder tegen De Telegraaf. Het coronavirus was al doorgedrongen tot de programmering op de Talpa-zenders. De talentenjacht We Want More zou op 28 maart starten maar de opnames zijn stilgelegd. De talkshow van Patty & Gordon met Patty Brard en Gordon Heuckeroth is uitgesteld omdat er vanwege de coronamaatregelen geen publiek bij aanwezig kan zijn.

Terwijl vanwege de coronacrisis de veiligheidsmaatregelen op vliegvelden flink zijn uitgebreid, zijn op de luchthaven in Barcelona vrijdagochtend twee mannen de terminal van het vliegveld ingereden. De politie sluit terrorisme niet uit. De twee mannen hebben de Albanese nationaliteit. Volgens de politie schreeuwden de twee Islamitische leuzen. Er bleek geen bom in de auto aanwezig te zijn. De twee zitten vast voor verhoor.

Nederlanders die goedkoper willen tanken in België riskeren een flinke boete. Door de coronacrisis is iedereen in België verplicht om binnen te blijven, tenzij het écht noodzakelijk is om je op straat te begeven. En tanken in het buitenland is niet noodzakelijk, zo meldt Patrick De Smedt van de Belgische politie aan Omroep Brabant. De politie waarschuwt mensen en stuurt ze weg. Maar de mensen die niet willen luisteren, gaan de bon op. Wie toch goedkoop tanken wil in België, riskeert een boete van 4.000 euro.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.