Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Ondanks flinke winst voor Partido Popular: geen meerderheid rechtse partijen

Geschreven door Op 24 juli 2023

De Partido Popular heeft de Spaanse parlementsverkiezingen gewonnen . De partij behaalde 136 zetels. Dat is minder dan de prognose van 145 tot 150 zetels, maar wel een winst van 47 zetels. De partij van Alberto Nuñes Feijóo heeft nu 89 zetels in het parlement. Toen 99,3 procent van de stemmen waren geteld, werd duidelijk dat de centrumrechtse Partido Popular en de rechtse Vox bij de Spaanse verkiezingen samen net niet de meerderheid hebben behaald. Die hebben ze nodig om een regering te kunnen vormen.

De PSOE van de zittende socialistische premier Sánchez komt op 122 zetels, een winst van twee. De opkomst was met 70,4 procent hoger dan in 2019. Toen kwam ongeveer 65 procent van de kiezers opdagen.

De rechts-radicale partij Vox, waarmee de PP een coalitie zou willen vormen, verliest 19 zetels en komt op 33. Met deze uitslag hebben de twee rechtse partijen samen niet genoeg zetels om een coalitie te vormen. Daarvoor zijn 176 zetels nodig, ze komen op 169.

De socialistische premier Sánchez vierde het resultaat als een overwinning. Sánchez ging er met zijn partij twee zetels op vooruit en eist daarmee de overwinning op voor links. Omdat zijn PSOE meer mogelijke bondgenoten in het parlement heeft dan de PP en Vox, kan het zomaar zo zijn dat premier Sánchez voor een derde ambtstermijn kan gaan.

In dat geval zal hij misschien wel de steun moeten vragen van het Catalaanse Junts. Dat is de separatistische partij van de voortvluchtige onafhankelijkheidsleider Carles Puigdemont. Doet hij dat niet, dan zijn nieuwe verkiezingen niet uitgesloten.