Current track

Title

Artist

Background

Rechter beslist: illegaal chalet in Javea moet weg

Written by on 18 februari 2021

Na jaren van juridische strijd kan het illegaal gebouwde huis aan de “Mirador de la Cala Ambolo” in Javea nu met de grond gelijk worden gemaakt. Het stadsbestuur heeft de goedkeuring van de rechtbank gekregen om het gebouw te slopen.

De zaak begon al in 1999 toen de eigenaar van het chalet begon met de bouw, ongeacht het feit dat het pand volgens het bestemmingsplan midden in een groenzone ligt waardoor men toegang heeft tot het uitkijkterras. Hoewel het stadsbestuur een bevriezing van de ongeoorloofde en dus illegale bouwwerkzaamheden had bevolen, zette de opdrachtgever de werkzaamheden onverschrokken voort. Toen de bouw in 2002 werd voltooid, had de kwestie de rechtbanken in Spanje lange tijd beziggehouden. Omdat de opdrachtgever probeerde om zijn huis achteraf te laten legaliseren, ging hij tegen alle uitspraken in beroep.

Maar uiteindelijk kwam ook het Spaanse Hooggerechtshof in een arrest uit 2003 tot de conclusie dat het huis illegaal was gebouwd. Maar de eigenaar gaf nog steeds niet op. Hij bleef vechten voor legalisatie en diende in 2018 zelfs een aanvraag in bij de stad Jávea om zijn eigendom over te hevelen naar bouwland. De aanvraag werd echter niet ingewilligd door de gemeente. Gemeenteraadslid Isabel Bolufer stelde destijds dat aanvragen voor grondherverdelingen alleen kans van slagen hebben als ze van algemeen belang zijn.

Dit werd gevolgd door verzoekschriften van de kant van de eigenaar, die allemaal werden afgewezen. Met de sloopvergunning van de rechtbank kan de gemeente nu een conflict beslechten dat meer dan 20 jaar heeft geduurd. Ze moet de huiseigenaar echter compenseren voor de onteigening van het chalet. Die compensatie bedraagt 325.000 euro.

Deel dit met je vrienden, like & share