Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Schietincident in tram Utrecht, hoogste dreigingsniveau voor provincie Utrecht

Geschreven door Op 18 maart 2019

In Utrecht heeft maandagochtend op het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland een schietincident plaatsgevonden. Costa Blanca Radio maakt hier melding van omdat verschillende bewoners van onze regio afkomstig zijn uit de provincie Utrecht.

Het incident vond rond 10.45 uur plaats. Voor de schietpartij zijn drie traumahelikopters opgeroepen om hulp te verlenen. De politie houdt rekening met een terroristisch motief. De NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorisme & Veiligheid, meldde dat de dader voortvluchtig was en vroeg inwoners binnen te blijven. De NCTV heeft het dreigingsniveau voor de provincie opgevoerd naar het hoogste niveau.

Signalement dader
De politie Utrecht heeft het signalement van de verdachte vrijgegeven. De politie vraagt iedereen uit te kijken naar de 37-jarige Gökman Tanis, geboren in Turkije. Er wordt met klem gewaarschuwd de man niet zelf te benaderen maar direct te bellen met de opsporingstiplijn 0800-6070.

Update 18.30 uur:
De politie meldt dat de dader is gearresteerd. Over zijn motieven is nog niets bekend.

Er raakten 5 personen gewond van wie 3 zwaargewond. Ook vielen er drie doden. In heel Utrecht zijn er zwaarbewapende agenten op de been. Er is een telefoonnummer geopend voor mensen die zoeken naar een dierbare die mogelijk betrokken is bij het schietincident op het 24 Oktoberplein. Dat is: 088 269 00 00. De politie doet een oproep: Heeft u foto’s of filmmateriaal van het incident in Utrecht of vlak daarna? Zet deze niet op sociale media, maar stuur ze naar de politie. Uploaden kan via https://t.co/vAn5KzeikQ. In verband met de situatie in #Utrecht is de Koninklijke Marechaussee verhoogd waakzaam op de luchthavens en bij andere vitale gebouwen in Nederland. De Hogeschool Utrecht besloot naar aanleiding van het schietincident in Utrecht de deuren te sluiten. Ook was er extra toezicht bij de ingangen van alle panden. Studenten werd afgeraden naar het USP te komen. Bewoners van hoge gebouwen in de omgeving meldden in een app-groep dat deze panden politiebewaking hebben gekregen.D

Calamiteitenhospitaal
Het UMC Utrecht heeft van veiligheidsregio GHOR het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen. Het calamiteitenhospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.

Scholen dicht
Scholen in Utrecht werd geadviseerd de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO. Bij SPO Utrecht zijn 35 scholen voor openbaar basisonderwijs in Utrecht aangesloten.

Ikbenveilig.nl
Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl opengesteld voor mensen die zich ongerust maken over de situatie in Utrecht. „We merken dat daar op dit ogenblik behoefte aan bestaat”, zegt een woordvoerster. „Hier kunnen mensen laten weten dat ze oké zijn.”

Burgemeester Utrecht: ‘Gedachten gaan uit naar slachtoffers’
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen laat in een reactie weten dat zijn gedachten naar de slachtoffers en hun naasten uitgaan. “Ik sta in nauw contact met de politie en het Openbaar Ministerie. Een eerste driehoek heeft inmiddels plaatsgevonden.” De gemeente Utrecht adviseerde alle inwoners om binnen te blijven tot er meer bekend zou zijn. Nieuwe incidenten werden niet uitgesloten.

Politieke partijen schorten verkiezingsprogramma op
Verschillende politieke partijen hebben maandag de verkiezingscampagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen opgeschort in verband met het schietincident. Dat hebben in ieder geval VVD, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en DENK maandagmiddag laten weten. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Utrecht heeft Forum voor Democratie besloten alle flyer-activiteiten in heel Nederland per direct stop te zetten. De FVD bijeenkomst vanavond in het Kurhaus gaat – in aangepaste vorm – wél door. De partij zegt juist nu met elkaar in gesprek te willen gaan.

Maatregelen op en rond Utrecht Centraal
Een woordvoerder van de NS meldt dat de NS vanwege de veiligheid in overleg met de politie en NCTV aanvullende maatregelen heeft genomen op en rond station Utrecht Centraal. “Het gaat om een combinatie van zichtbare en onzichtbare maatregelen.” Omwille van de effectiviteit van deze maatregel doet de NS geen verdere uitspraken over de maatregelen.

Foto: politie.