Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Update gemeenteraadsverkiezingen

Geschreven door Op 28 mei 2019

Regio: Denia, Ondara, El Verger, Els Poblets, Benissa, Teulada-Moraira en Pego

De socialistische PSOE heeft in Denia een historische verkiezingsoverwinning behaald. De partij behaalde op 26 mei twaalf zetels in de gemeenteraadsverkiezingen en daarmee de absolute meerderheid. Vicent Grimalt is ook de komende vier jaar burgemeester. Compromis heeft drie zetels, net als de Partido Popular, Ciudadanos twee zetels en Gent de Dénia met één zetel. De podempartij en de rechts-populistische partij Vox wisten geen zetels te bemachten.

In Benissa is Isidoro Mollà, deze keer met Cibe, de winnaar. Hoewel de PP erin slaagde om zijn meerderheid met acht zetels te behouden, is het niet langer een absolute meerderheid, zoals vier jaar geleden. Reiniciem Benissa steeg van drie naar vijf zetels. De PSOE krijgt met twee zetels er één minder dan vier jaar geleden. Compromís heeft slechts één zetel. Ciudadanos en Podemos kregen allebei geen zetel.

In Ondara ging de verkiezingsoverwinning ook naar de PSOE, die niet de absolute meerderheid heeft bereikt, maar vijf zetels in de gemeenteraad heeft. Compromis won drie zetels. Oppositiepartij blijft de PP met drie zetels.

In Pego kan burgemeester Enrique Moll (PSOE) de meerderheid van zijn partij behouden, die net als vier jaar geleden op zeven zetels uitkomt. Comprimis steeg van vier naar vijf zetels. De PP behoudt drie zetels, Ciutadans de Pego zakt van twee naar één. Nieuw zijn de Ciudadanos met een zetel. Volem Pego wist in Pego geen zetel te bemachtigen. Met wie de PSOE toetreedt tot een college, zal in de komende weken zichtbaar worden. In de afgelopen periode had ze Ciutadans de Pego aan haar zijde. Die combinatie is echter deze keer niet genoeg voor een meerderheid.

Ook in El Verger kreeg de PSOE de meeste stemmen met vijf zetels als resultaat. Dit is echter niet voldoende voor de meerderheid. Ook hier moeten de socialisten een coalitiepartner zoeken. Waarschijnlijk zal dit de Compromis zijn die drie zetels heeft behaald. Eerder onwaarschijnlijk is een pact met de PP, die ook met drie zetels in de gemeenteraad terechtkomt.

In Els Poblets behaalde de Partido Popular vier van de elf zetels, de PSOE drie zetels, Compromis drie zetels en Pirée één zetel. De diverse gemeenten zijn inmiddels gestart met de coalitie onderhandelingen.

In Teulada-Moraira verliest de PP, die hier al decennia lang de scepter zwaait, haar absolute meerderheid, ook al blijft ze de winnaar van de verkiezingen. Ze verliezen twee zetels en komen uit op zeven. Aanzienlijke toename van stemmen kreeg Compromís. Die partij ging van één zetel naar vier. De PSOE behoudt drie zetels, Ciudadanos twee, RED zakt naar één. Als de PP met meerderheid van stemmen wil blijven regeren, dan is het afhankelijk van ondersteuning, bijvoorbeeld die van Ciudadanos, die ook het tegenovergestelde zou kunnen toestaan. Als ze zich onthouden bij de vorming van een regering, kan dit overgaan van de PP op de tripartiete alliantie PSOE, Compromís en RED.