Corona-update woensdag 1 april
Geschreven door Costa Blanca Radio Op 1 april 2020
Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.
De regering in Spanje denkt niet dat scholieren binnenkort weer terug kunnen naar school. Het Spaanse Ministerie van Onderwijs heeft samen met autonome regio’s scenario’s uitgewerkt en verwacht dat scholieren tussen half mei en begin juni weer naar school kunnen. De regering verwacht niet dat de scholieren na Pasen alweer naar school kunnen.
Ontslagen tijdens de corona-crisis in Spanje zijn niet meer toegestaan. Dat heeft de Spaanse regering in een nieuw koninklijk decreet aangenomen. De regering wil zo voorkomen dat bedrijven misbruik maken van de situatie en werknemers zonder reden ontslaan.
Een A400M militair transportvliegtuig, in staat om tot 37 ton te vervoeren, is zondag vanuit de Zaragoza basis richting Shanghai (China) gevlogen om medische benodigdheden te verzamelen tegen het coronavirus ; in het bijzonder snelle tests van de Covid-19 waarmee de 58.000 die de regering heeft geretourneerd wegens gebrekkigheid worden vervangen. Het vliegtuig is inmiddels terug op de Torrejón de Ardoz basis (Madrid), vanwaar het materiaal zal worden gedistribueerd.
Door de coronacrisis staan op Schiphol zo veel vliegtuigen aan de grond, dat nu ook start- en landingsbanen moeten worden gebruikt als parkeerplaats voor kisten. Vanaf zondag is de Aalsmeerbaan een parkeerplaats voor 25 vliegtuigen van verschillende grootte.
De Nationale Politie heeft twee doden gevonden in een psychiatrische residentie in San Sebastián de los Reyes (Madrid). Een aantal mensen is ernstig besmet door Covid-19 en heeft zonder beschermingsmiddelen een contactkanaal tot stand gebracht tussen de nonnen die het centrum runnen om Dagelijkse monitoring en afhandeling van noodsituaties, hebben politiebronnen Europa Press geïnformeerd. Het centrum heeft 68 bewoners met psychische aandoeningen en 11 van hen waren geïsoleerd vanwege duidelijke symptomen van Covid-19, ondanks dat niemand hen kwam bezoeken na een telefonisch consult.
We kunnen elkaar niet meer aanraken, we kunnen niet langs onze opa’s en oma’s en de zieken bezoeken kan al helemaal niet. Wat Nederland dus massaal doet: achter glas wat vrolijkheid brengen met knutselwerkjes en bemoedigende teksten, en op de stoepen verschijnen overal stoepkrijtregenbogen. Er is de berenjacht, waarbij Nederlanders een teddybeer verstoppen achter het raam. Kinderen lopen door de buurt en gaan met een kaart op jacht. Er is #heelhollandplakt, een initiatief van Jeroen Heemskerk uit Lisse, die zag hoe zijn bollendorp deze lente voor het eerst niet opfleurde met bloemencorso’s en toeristen. Heemskerk: “Op school zouden kinderen nu zonnetjes op het raam plakken. Dat doen we nu ook in Lisse. Ik ben helemaal geen knutselkoning, maar het dorp fleurt er wel van op!” Binnen zes dagen zaten er 17.000 mensen in de Facebook-groep Heel Holland Plakt. Iedereen deelt daar zijn of haar kunstwerkjes. En SIRE kondige #daslief aan, waarmee de stichting anderen wil inspireren om ook iets “liefs” voor hun omgeving te doen en “daarmee het saamhorigheidsgevoel verder te vergroten”.
Plácido Domingo is opgenomen in een ziekenhuis in het Maxicaanse Acapulco. De Spaanse muzikant is positief getest nadat hij enkele van de symptomen van het virus had gevoeld. Álvaro Domingo, zoon van de 79-jarige zanger uit Madrid, heeft aan EL MUNDO bevestigd dat “Plácido Domingo ” vanwege zijn leeftijd en medische geschiedenis onder medisch toezicht staat. ‘De medicatie voor een Covid-19-patiënt werkt goed’, zeggen deze familiebronnen.
Omdat op verschillende plaatsen, met name in de regio Madrid en de stad Barcelona, de normale ziekenhuizen overvol zijn met patiënten en de ic-afdelingen bijna niet meer personen kunnen accepteren, heeft men op verschillende plaatsen noodziekenhuizen aangelegd. In de IFEMA congres- en beurshallen heeft het Spaanse leger in een recordtijd van 7 dagen een noodziekenhuis gebouwd waar plaats is voor 600 patiënten terwijl de capaciteiten 1.000 patiënten is.
Het aantal medische personeel dat tijdens de werkzaamheden besmet is geraakt met het coronavirus is de laatste dagen toegenomen met maar liefst 141%. In slechts vier dagen tijd is dat aantal gestegen naar 9.444 personen. Het aantal besmette medisch personeel is op dit moment 14,7% van het totaal aantal besmettingen dat op vrijdag gestegen is naar meer dan 64.000 personen.
De Spaanse premier heeft het verzoek van zijn regiopresidenten, om de aanscherping van de maatregelen niet voor alle autonome regio’s te laten gelden, mnaast zich neergelegd. Pedro Sánchez wil juist nu eenheid benadrukken. De regiopresidenten waren van mening dat het bijna geheel stilleggen van het economisch verkeer niet voor alle autonome regio’s een noodzakelijke maatregel is. Toch heeft de premier het verzoek resoluut van de hand gewezen en laten weten dat het juist nu van het grootste belang is om als eenheid op te treden. Hij vroeg zijn collega’s loyaal te zijn in plaats van nadruk te leggen op de regionale verschillen.
Vrachtwagenchauffeurs in Spanje hebben het moeilijk tijdens de noodtoestand. De transportsector is essentieel voor de economie van het land en voor het (redelijk) normaal laten verlopen van het dagelijkse leven, ook tijdens de noodtoestand in Spanje. Het zijn de vrachtwagens en de chauffeurs die dag in dag uit ervoor zorgen dat levensmiddelen, brandstof, medische hulpmiddelen etc. van de ene hoek naar de andere hoek in het land worden vervoerd. Chauffeurs klagen over een gebrek aan beschikbare toiletten en gebrek aan mogelijkheden om onderweg iets te eten.
Een 28-jarige vrouwelijke arts is gestorven aan het coronavirus. Het is daarmee de vierde dood van een arts sinds het begin van de crisis. De arts, die astmatisch was, werkte in een gezondheidscentrum in Cuenca en werd overgebracht naar een ziekenhuis in Ciudad Real. Zij is de tweede die in 48 uur sterft in Castilla-La Mancha. Zaterdag stierf de secretaris-generaal van het Albacete College of Physicians, de 65-jarige Santos Julián Martínez, die ook bij de gezondheidsdienst Castilla-La Mancha werkte.
De bewegingen van Spanjaarden in de dagen voor en tijdens de noodtoestand zullen in kaart gebracht worden door het Spaanse statistiekbureau INE die hiervoor gebruikt maakt van gegevens van mobiele telefoonproviders. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de staatssecretaris van Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie de opdracht gegeven om deze gegevens te gebruiken voor een analyse van het beleid om de gezondheidscrisis in het land als gevolg van het coronavirus te beheren. Dit valt onder de maatregelen die op 23 maart door de vicepremier Nadia Calviño werden aangekondigd.
Gezondheidsorganisatie WHO deelt de door Taiwan geleverde informatie over het coronavirus niet met andere landen, zegt het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. Het gaat hierbij om details over patiënten en preventiemethoden. Taiwan zegt al sinds het begin van de virusuitbraak gegevens met de WHO te delen, maar meldt ook dat deze gegevens tot dusver niet in de dagelijkse updates zijn opgenomen. “Hierdoor kan het voor landen onmogelijk zijn om onze situatie te begrijpen”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Dit toont aan dat wat de WHO zegt over leren van alle regio’s, waaronder Taiwan, niet overeenkomt met de werkelijkheid.”
Lionel Messi heeft namens de voltallige selectie van FC Barcelona een salarisverlaging van 70 procent aangekondigd, ’zo lang de afgekondigde noodtoestand duurt’, aldus de aanvoerder van de Blaugranas. Er was de afgelopen dagen flink wat kritiek neergedaald op de selectie van de Spaanse landskampioen. Vooral de (bestbetaalde) kopstukken van de Catalaanse grootmacht kregen het flink te verduren. Dit noopte Messi tot een verklaring op zijn officiële Instagram-account. „Allereerst wil ik duidelijk maken dat het altijd onze bedoeling is geweest om salaris in te leveren”, vervolgt de 32-jarige Argentijn. „Omdat we volledig begrijpen dat dit een uitzonderlijke situatie is en wij altijd de eersten zijn die de club altijd hebben geholpen wanneer daar om gevraagd werd, vaak ook op eigen initiatief als de situatie er in onze ogen om vroeg.” Het irriteert Messi dat er van de club uit druk op de spelers werd uitgevoerd om financiële concessies te doen, zegt hij. „Omdat we altijd al wisten dat we salaris gingen inleveren. Dat dit een paar dagen vertraging heeft opgelopen, komt omdat we naar een juiste manier zochten om ons steentje bij te dragen én om de mensen binnen de club te helpen die het meest door de situatie zijn getroffen en de steun het meest nodig hebben.”
De luchtvervuiling in Spanje is met 64 procent afgenomen door de lockdown. Dat er amper nog auto’s rijden, vliegtuigen opstijgen en een groot deel van de industrie in het land plat ligt, heeft dus duidelijk effect op de uitstoot.
Rumag is geschrokken van de uitzending van Zondag met Lubach. Dat laat het bedrijf weten in een verklaring. In zijn programma trok Arjen Lubach voor het oog van 1,7 miljoen kijkers fel van leer tegen Rumag en stelde hij dat de organisatie een slaatje wil slaan uit de coronacrisis. ,,Hij heeft karaktermoord gepleegd op een publieke zender”, reageert Thijs van der Heide, ceo van Rumag. Het Nederlandse bedrijf, dat online veel bereik heeft met grappig bedoelde teksten met puntjes tussen de woorden, probeert volgens Lubach te profiteren van de coronacrisis en geld te verdienen met T-shirts die worden verkocht voor een goed doel. Daarom begon hij een tegencampagne en lanceerde hij een shirt waarvan de opbrengsten ook naar het Rode Kruis gaan. De aflevering werd door 1,7 miljoen mensen bekeken.
Infectieziekten blijven voorlopig overspringen van dier naar mens. Ebola, de Mexicaanse griep en hondsdolheid. Voorbeelden van infectieziekten die van dieren zijn overgesprongen op mensen: zoönosen. Het coronavirus, dat momenteel de wereld in zijn greep houdt, past ook in dat rijtje. Zoönosen zijn van alle tijden, vertelt hoogleraar virologie Wim van der Poel in gesprek met NU.nl. Hij onderzoekt dit soort virussen al decennia lang. “Het is een kwestie van tijd voordat we weer zo’n virus meemaken.” Sommige zoönosen zijn al decennialang bekend bij het grote publiek. Denk aan de ziekte van Lyme (via een teek) en de vogelgriep. In de afgelopen jaren heeft de wereld verschillende grote uitbraken van zoönose gezien. Het ging daarbij bijvoorbeeld om ebola en zika.
Spanjaarden gebruiken datingapps als vlucht voor maatregelen rond de coronacrisis. Online daten is een van de manieren om afleiding te zoeken als je in volledige quarantaine moet leven in Spanje. De Spaanse krant El País belde met verschillende Spanjaarden en sprak met ontwikkelaars van dating-apps over het gebruik van deze apps in Spanje tijdens de coronacrisis.
Hoewel een vaccin tegen COVID-19 nog zeker een jaar op zich kan laten wachten, kan onderzoek naar medicijnen en antivirale middelen al eerder uitkomst bieden. Twee middelen boeken de meest bemoedigende resultaten in laboratoria en inmiddels zijn de eerste tests op mensen ook al begonnen. Een van die experimentele middelen, dat beschikbaar komt voor ernstig zieke coronapatiënten, is de virusremmer remdesivir. Het middel was oorspronkelijk in ontwikkeling als anti-ebolamedicijn, maar viel af omdat andere middelen beter bleken te werken tegen deze ziekte. Nu kan remdesivir mogelijk alsnog een belangrijke rol spelen in de strijd tegen het COVID-19-virus.
Afgelopen dagen heeft zich een afvlakking voorgedaan van de curve die het aantal nieuwe dodelijke slachtoffers van het coronavirus weergeeft. Ondanks de afname van de groei, neemt het aantal doden dagelijks nog schrikbarend toe. In een grafiek weergegeven, is de lijn die het aantal doden van de coronacrisis aangeeft niet recht, maar vlakt deze op een zeker moment wat af. Het moment dat deze lijn helemaal horizontaal wordt, dat wil zeggen dat er binnen 24 uur geen toename meer is in het aantal doden ten opzichte van de dag daarvoor, is voor Spanje de belangrijkste volgende doelstelling.
Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.