Current track

Title

Artist

Background

Corona nieuwsupdate dinsdag 24-3-2020

Written by on 24 maart 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

De kustplaats Benidorm is normaal gesproken rond deze tijd van het jaar gevuld met duizenden toeristen uit Spanje en andere landen die flaneren op de boulevard, op de terrassen zitten, restaurants vullen, fietsen, op het strand wandelen en zelfs in zee zwemmen. Vanwege de noodtoestand zijn de meeste hotels gesloten, is er vanwege het verplichte thuisisolement geen toerist op straat te zien (op onverantwoorde uitzonderingen na) maar wel militairen die ‘de stad hebben overgenomen’. In heel Spanje heeft het leger meer dan 3.000 militairen ingezet om hygiënemaatregelen te nemen en schoonmaakwerkzaamheden te verrichten maar ook om noodziekenhuizen te bouwen en samen met de politie te patrouilleren op straat. Dat gebeurt niet alleen in de grote steden zoals Madrid, Barcelona, Valencia en Málaga maar ook in de kustplaatsen zoals Benidorm.

Steeds meer Italiaanse artsen en verpleegkundigen hebben op sociale media foto’s gedeeld van rood aangelopen gezichten na een lange dienst. Onder meer Alessia Bonari plaatste op Instagram een bericht dat door internationale media gretig is opgepikt. Ze beschrijft het leven in het ziekenhuis. Nadat ze haar beschermingsmiddelen heeft aangedaan, kan ze zes uur lang (!) niet drinken, noch naar het toilet gaan.

La Liga en de Spaanse voetbalbond hebben besloten om de competitie voor onbepaalde tijd stil te leggen. Pas als de gezondheidsorganisaties groen licht geven, worden de wedstrijden weer hervat. La Liga lag al tot begin april stil vanwege de uitbraak van het coronavirus, dat in Spanje voor grote problemen zorgt.

In Catalonië worden sinds zondag de eerste corona-patiënten met lichte symptomen overgebracht naar hotels die speciaal voor dit doel tijdelijk zijn getransformeerd. Op hetzelfde moment start het leger met aanpassingswerkzaamheden aan beursgebouw Fira. In de zaal Victoria Eugenia van de Fira de Barcelona in Montjuïc installeert de militaire noodeenheid van het leger samen met het Rode Kruis, de Guardia Urbana en de brandweer van Barcelona bedden en voorzieningen om er tot duizend personen die zich in kwetsbare situaties bevinden op te vangen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat in samenwerking met onder andere het Verbond van Verzekeraars en reisbrancheorganisatie ANVR proberen om Nederlanders die zijn gestrand in het buitenland, terug te halen. Buitenlandse Zaken schat dat duizenden Nederlanders vastzitten in het buitenland door de reisbeperkingen in verband met het Coronavirus.

De Guardia Civil van Huelva heeft ongeveer 50.000 handschoenen en in totaal 118 liter desinfecterende gel in beslag genomen in een magazijn voor kappersproducten in de stad Huelva in Lepe (Huelva). De gebeurtenissen vonden afgelopen zaterdag plaats tijdens een inspectie door agenten van de gerechtelijke politie die al dat materiaal ontdekten, hebben bronnen die dicht bij het onderzoek zijn op de hoogte gesteld van Efe. Op dezelfde zaterdag werd al het tussengekomen materiaal overgebracht naar het Juan Ramón Jiménez-ziekenhuis in Huelva voor gebruik door het gezondheidspersoneel. (Efe)

De Gemeenschap van Madrid biedt een gratis busdienst naar Ifema voor toiletten en vrijwilligers. Het ministerie van Transport, Mobiliteit en Infrastructuur van de Gemeenschap van Madrid kondigde deze maandag de lancering aan gedurende de dag van een gratis busdienst om de mobiliteit te vergemakkelijken voor de gezondheidswerkers en vrijwilligers die het tijdelijke ziekenhuis bezoeken dat gemaakt in Ifema voor patiënten met coronavirus. (Servimedia)

Een Italiaanse vrouw van 95 is afgelopen weekend hersteld van haar besmetting met het coronavirus. De hoogbejaarde is daarmee de op een na oudste persoon ter wereld die is hersteld. Op 5 maart werd Alma Clara Corsini uit de plaats Fanano in de provincie Modena naar het ziekenhuis gebracht. Ze vertoonde symptomen die passen bij een besmetting in het coronavirus. Vanwege haar hoge leeftijd leek de kans aanvankelijk niet groot dat ze het zou overleven. Het grootste deel van de mensen die overlijdt aan het coronavirus is op leeftijd. Tijdens de behandeling ging Corsini echter vooruit en uiteindelijk werd ze vorige week genezen verklaard.

Spanje telt meer dan 500 doden op één dag als gevolg van het coronavirus. Er zijn nu ruim 39.763 infecties en 2.696 sterfgevallen. Het aantal met coronavirus besmette mensen in Spanje is in slechts 24 uur gestegen met 6.582 mensen, vooral in Catalonië en Madrid. In regio Valencia zijn 2.167 personen tot nu toe besmet en staat de teller van het aantal doden in de regio op 115.

Corendon is de eerste reisorganisatie die alle vakanties tot 1 juni schrapt vanwege de coronacrisis. Daarmee is de meivakantie definitief ter ziele. Het bedrijf wil operationele ellende voorkomen door de annuleringen steeds één of twee weken op te schuiven. Corendon heeft de repatriëring van gestrande reizigers in vakantielanden afgerond. Sinds het uitbreken van het virus heeft Corendon naar eigen zeggen zo’n 120.000 vakanties moeten annuleren. In de hele reisindustrie ligt dat aantal al boven de half miljoen voor maart, april en mei.

De opsluiting van Spaanse huizen om de pandemie van het coronavirus te beteugelen, leidt tot een sterke toename van de elektriciteitsvraag en bijgevolg tot een stijging van de elektriciteitsrekeningen. Prijsvergelijker Selectra heeft een studie uitgevoerd waarvan de conclusie is dat de kosten die zullen leiden tot het aanhouden van de huishoudelijke apparaten zoals laptops, oven, televisie etc. tijdens de quarantaine een verhoging van de factuur van gemiddeld bijna 28 euro tot gevolg zullen hebben.

Madrid is de stad waar het coronavirus het snelst ter wereld vordert. De sterftecurve voor coronavirus in de Gemeenschap van Madrid vertegenwoordigt 55% van de totale sterfgevallen als gevolg van Covid-19 in Spanje. Als het zo doorgaat, zou het zelfs de regio Lombardije in Italië of het Chinese Wuhan kunnen overtreffen. Er zijn nu ruim 372.000 geïnfecteerde mensen wereldwijd en meer dan 16.300 doden. Meer dan 180 landen hebben tot dusver gevallen bevestigd.

KLM begint haar zomerdienstregeling, die geldt tot eind oktober, komende zondag met een sterk afgeslankt vluchtschema vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het aangepaste schema telt slechts 10 procent van het normale aantal vluchten. De luchtvaartmaatschappij vliegt onder voorbehoud van wijzigingen tot en met 3 mei nog maar op 32 Europese bestemmingen en 25 intercontinentale bestemmingen. KLM wijst er bij de bestemmingen Delhi, Dubai, Lima, Nairobi, Peking en Taipei op dat er „zeer strenge reisrestricties” gelden en dat KLM aanvankelijk slechts vrachtvluchten uitvoert naar die bestemmingen.

De politie is op zoek naar patiënten die uit ziekenhuizen ontsnappen zonder een medische ontslag te hebben ontvangen tijdens de coronaviruscrisis. Dit zorgt ervoor dat de agenten “ernstige moeilijkheden” ondervinden om ze op hun route te lokaliseren, aangezien wordt aangenomen dat ze nog steeds ziek zijn en kunnen infecteren. “Er zijn verschillende gevallen van patiënten die zijn opgenomen in verschillende ziekenhuizen, die niet door een arts zijn ontslagen, maar het ziekenhuis wel op eigen gelegenheid hebben verlaten”.

Nu mensen hun woning alleen voor bepaalde toegestane redenen mogen verlaten en de wegen er verlaten bij liggen, er geen cruiseschepen zijn, er amper vliegverkeer is en over het algemeen de straten leeg zijn, neemt de luchtvervuiling enorm af. De niveaus van stikstofdioxide concentratie, een van de belangrijkste oorzaken voor luchtverontreiniging, zijn in de Spaanse steden met gemiddeld 64% afgenomen na de afkondiging van de noodtoestand en de daarbij horende maatregelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Polytechnische Universiteit van Valencia.

De Nederlandse hotelketens Van der Valk en Fletcher bieden locaties aan voor onder meer de opvang van coronapatiënten. Het gaat dan om patiënten die “te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht voor thuis”. Het zogeheten coronacentrum is een initiatief van huisartsen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen in de regio.

Spanje heeft nog nooit zoveel medewerkers in de gezondheidssector gehad als nu. Volgens schattingen van Funcas bedroeg het aantal eind vorig jaar 1,1 miljoen, wat betekent dat de cijfers “bijna verdubbeld zijn tussen de jaren 2000 en 2019 “. Uit de gegevens blijkt dat de afgelopen twintig jaar “het gewicht van de bezetting in gezondheidsactiviteiten ten opzichte van de totale bezetting van het land aanzienlijk is toegenomen”. In 2000 vertegenwoordigden de werknemers in de gezondheidssector amper 4% van alle werknemers in Spanje, terwijl dat in 2019 bijna 5,7% was.

Tientallen lichamen die dinsdagochtend uit ziekenhuizen in de regio Madrid moesten worden verwijderd, zijn uiteindelijk in ziekenhuizen en woningen blijven liggen nadat de inzamelingsactie werd stopgezet. Het was de bedoeling om tientallen overledenen die zich in ziekenhuizen en zelfs huizen ophopen, te verzamelen om ze naar een tijdelijk mortuarium te brengen dat werd opgezet in de gemeentelijke ijshal. De operatie werd op het laatste moment afgelast, tot wanhoop van het personeel van de ziekenhuiscentra. Daar worden nu bedden bezet gehouden door overledenen, waardoor patiënten geen gebruik kunnen maken van de bedden. Er zouden doden in kamers en bedden in ziekenhuisgangen liggen, zo melden diverse media. Er zijn echter al een aantal doden door Covid-19 overgebracht naar de schaatsbaan, om daar opgebaard te blijven totdat ze worden begraven of gecremeerd.

Britten zijn maandagavond massaal naar vestigingen van McDonald’s gereden, nadat premier Boris Johnson nieuwe maatregelen tegen het coronavirus had aangekondigd. De fastfoodketen is sinds dinsdag tijdelijk gesloten.

Het coronavirus dwingt het Organiserend Comité van de Spaanse Gay Pride om het evenement uit te stellen. De LGBTI State Pride wordt uitgesteld “totdat de gezondheids- en veiligheidsvoorwaarden toereikend zijn”. Er is nog geen nieuwe datum voor de Pride, die van eind juni tot begin juli in Madrid zou plaatsvinden.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.

Volg ons ook op Soundcloud en luister naar de laatste Corona-updates.

Deel dit met je vrienden, like & share