Current track

Title

Artist

Background

Massale uittocht Chinezen uit Spanje

Written by on 18 februari 2021

Covid-19 is niet alleen een gezondheids- en economische crisis. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ook duizenden Chinese inwoners, die al jarenlang in Spanje wonen en werken, massaal Spanje verlaten om terug te keren naar China.

Deze terugkeer is vooralsnog van tijdelijke aard. De Chinese inwoners keren voor korte periode terug naar China om zich in te laten enten en zijn vervolgens van plan weer terug te keren naar Spanje om hun bedrijf, dat moest sluiten vanwege de coronapandemie, weer voort te zetten. Deze Chinese ondernemers waren aan het begin van de pandemie een van de eersten die hun winkels sloten vanwege waarschuwingen die zij kregen voor het virus uit China.

Rijkere Chinezen hebben Spanje reeds verlaten
De eerste Chinezen – de meest welgestelden van deze bevolkingsgroep – hebben Spanje reeds verlaten. Hierbij moesten ze wel voldoen aan een reeks strenge eisen van de Chinese overheid.

Naast de prijs voor een vliegticket, moet er 700 euro per persoon worden betaald voor het hotel waar reizigers na aankomst in China twee weken in quarantaine moeten. Vervolgens brengen ze nog eens zeven dagen in quarantaine door in een hotel in eigen stad en tenslotte volgt een thuisquarantaine van zeven dagen. Telefonisch wordt gecontroleerd of ze zich wel houden aan die verplichte quarantaine.

Extreme maatregelen voor terugkeer naar China
Volgens voorzitter Lizhong Zhou van de Chinese handelsvereniging in Valencia worden er, bovenop al deze maatregelen en kosten, nog minstens vijf PCR-tests afgenomen voordat mensen in China naar buiten mogen en voordat ze in aanmerking komen om gevaccineerd te worden. Een Chinese ondernemer met een winkel in Barcelona keerde reeds terug naar China en vertelt aan de Spaanse nieuwssite Niusdiario.es dat alles er goed georganiseerd is. In China maakt het niet uit waar je woont, als je een Chinees paspoort hebt dan krijg je gratis en direct het vaccin.

Niet alle Chinezen gaan direct terug naar Spanje
Veel Chinezen uit Spanje blijven na hun vaccinatie wat langer in China. De Chinese handelsvereniging in Valencia meldt dat er in Spanje nauwelijks tot geen steun is voor de horecasector. Aangezien veel Chinezen in Spanje in deze sector werken is het op dit moment aantrekkelijker om in China werk te zoeken totdat de situatie in Spanje is verbeterd.

Minder besmettingen onder Chinese bevolking in Spanje
Volgens cijfers van de Chinese gemeenschap in Spanje is het aantal besmettingen en sterfgevallen door Covid-19 een stuk lager onder de Chinese dan onder de Spaanse bevolking. Volgens de Chinese gemeenschap komt dat doordat zij al snel voorzorgsmaatregelen hebben getroffen in hun eigen zaken maar ook privé: “Zodra de pandemie in China begon, zijn we mondkapjes gaan dragen en hebben we onze contacten met anderen verminderd. Sindsdien volgen wij alle veiligheidsmaatregelen zeer nauwkeurig op.”

© Sharon van Toledo / InSpanje.nl

Deel dit met je vrienden, like & share