Current track

Title

Artist

Background

Update dinsdagmiddag 17 maart 2020: Epidemie pas aan begin, toespraak Rutte veelbekeken, toeristen moeten weg van Balearen

Written by on 17 maart 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

David Nabarro, gazant van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, zegt dat we ​​niet op het hoogtepunt van de epidemie staan, maar pas aan het begin. Hij zegt niet te weten waar Europa heen gaat; we bevinden ons op onbekend terrein. We hebben een extra uitdaging: er worden maar heel weinig tests uitgevoerd, dus we kunnen niet echt weten waar het virus is. Volgens Nabarro is er nog steeds een echte kans om de curve om te keren en het lijden van mensen te verminderen. Het in acht nemen van hygiëne en zoveel mogelijk fysieke afstand houden zijn de voornaamste punten, aldus Nabarro.

Atlético Portada Alta meldt dat de 21-jarige Francisco García is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Garcia was jeugdtrainer bij de club, die meldt dat met het overlijden van García pijnlijk duidelijk wordt dat iedereen kan worden geraakt door corona.

Nu zowel de Spaanse als de wereldeconomie instorten,de epidemie van het coronavirus in volle expansie is en burgers zich opsluiten in hun huizen, heeft de Spaanse overheid besloten dat, naast het terugdringen van de ziekte, de economische gevolgen moeten worden aangepakt. De Spaanse politiek, inclusief de oppositie, heeft ervoor gekozen de gelederen te sluiten. Iets dat een paar dagen geleden ondenkbaar was. Pablo Casado, leider van de PP, toonde zich bereid alle overheidsmaatregelen te steunen en vermeed elke vorm van kritiek. Zelfs Santiago Abascal, leider van Vox, beloofde zijn steun voor alle genomen maatregelen.

De Balearen heeft de 25.000 toeristen die op de eilanden verblijven gevraagd om terug te keren naar hun plaats van herkomst. Spanje heeft zijn grensovergangen gesloten, zodat alleen Spaanse staatsburgers of ingezetenen en goederen het nationale grondgebied over land kunnen binnenkomen. Minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska sluit de sluiting van het luchtruim niet uit.

Er komen nieuwe ondersteunende maatregelen voor bedrijven en werknemers in Nederland. De regering presenteert nieuwe maatregelen om de ineenstorting van de nationale economie als gevolg van het coronavirus te voorkomen. Zo wordt onder meer de toegang van zelfstandigen tot sociale uitkeringen vergemakkelijkt. Maandagavond zagen bijna 7,6 miljoen kijkers de toespraak van premier Mark Rutte, waarin hij zinspeelde op solidariteit om de uitdaging van het virus aan te gaan. Geen enkele premier heeft de natie sinds de oliecrisis in 1973 op deze manier toegesproken en zelfs de troonsafstand van koningin Beatrix in 2013 trok met 7,5 miljoen minder televisiekijkers.

En minister van Defensie Margarita Robles heeft opdracht gegeven om de zorg voor daklozen gedurende de coronacrisis te intensiveren. Deze missie zal worden geleid door vicepresident Pablo Iglesias. Iglesias zal bij zijn taak om voor deze kwetsbare groep mensen te zorgen, gebruik maken van de hulp van het Spaanse leger. Het ministerie van Defensie heeft toegezegd dat er militaire accommodatie beschikbaar wordt gesteld om de daklozen in onder te brengen en dat er ook voor maaltijden zal worden gezorgd.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.

Deel dit met je vrienden, like & share