Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Update dinsdagochtend 17 maart 2020: Spanje sluit grenzen en Mercadona waarschuwt klanten

Geschreven door Op 17 maart 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

Spanje heeft de sluiting van zijn grenzen aangekondigd, zodat vanaf middernacht alleen Spaanse staatsburgers, niet-Spanjaarden waarbij sprake is van overmacht en goederen het nationale grondgebied over land mogen binnenkomen. Dit werd aangekondigd door de minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska. Dit betekent onder andere dat de grenscontroles weer worden ingesteld.

De aankondiging kwam kort nadat de Europese Commissie had voorgesteld de toegang tot de Europese Unie voor 30 dagen te verbieden, een maatregel die moet worden goedgekeurd door de staatshoofden en regeringsleiders. Spanje zag in 24 uur tijd een toename van bijna 1.000 gevallen van coronavirus. Maandag waren er 9.191 geïnfecteerden en 309 doden tot nu toe, en de nieuwe dodelijke slachtoffers die de regio’s de afgelopen uren hebben gemeld, brengen het totaal op 334. De president van de gemeenschap van Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en de president van de Generalitat, Quim Torra, hebben ook positief getest.

Het sterftecijfer blijft rond de 3%. Verwacht wordt dat de groei van het aantal geïnfecteerden de komende 10 dagen verder zal toenemen. De coronaviruscrisis heeft ertoe geleid dat de verkiezingen in Baskenland en Galicië tot nader order zijn geannuleerd.

Supermarktketen Mercadona heeft maatregelen genomen om de hamsterwoede, die is ontstaan nadat de Spaanse regering de alarmtoestand afkondigde wegens het coronavirus, het hoofd te bieden en de veiligheid van haar klantenkring en personeel te garanderen. Klanten dienen vanaf nu in hun eentje de supermarkt te betreden en niet gezamenlijk boodschappen te komen doen.

Mensen uit risicogroepen zoals ouderen en mensen met chronische ziekten wordt afgeraden boodschappen te doen bij de Mercadona. Ook wordt klanten gevraagd geen onnodige hoeveelheden (basis)producten te kopen. De winkel garandeert de voorziening van die producten de komende weken. Klanten worden gevraagd bij voorkeur met een bankpas te betalen. Het bedrijf raadt het gebruik van cash geld af vanwege het hogere besmettingsgevaar.

Mensen dienen minimaal 1 meter afstand tot elkaar te houden, zowel voor de ingang als in de filialen zelf. Tot slot heeft de Mercadona zijn openingstijden aangepast van 9 tot 22 uur naar 9 tot 20 uur.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.