Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

‘Spanje kan geen belasting vragen als het verboden is om geld te verdienen’

Geschreven door Op 7 november 2020

Duizenden bars en restaurants in Spanje moeten hun deuren sluiten of zijn hun voortbestaan niet meer zeker na de aangescherpte maatregelen van de overheid die wel gewoon door gaat met het innen van belastinggeld bij deze getroffen groep ondernemers. De maandelijks af te dragen zelfstandigenpremie, de driemaandelijkse omzetbelasting en de loonbelasting, alles draait gewoon door terwijl de zaken alweer weken vrijwel stilliggen. Zonder vooropgezet plan ontstond in café Septiembre in Cambre (A Coruña) een virale campagne om, zolang de crisis voortduurt, geen belastingen meer aan de overheid af te dragen.

Geen inkomsten, geen belastingen
Eigenaar en enige werknemer van de bar, Santiago Dávila, plaatste een paar dagen geleden een foto op Facebook die binnen mum van tijd meer dan 2.400 keer werd gedeeld, voornamelijk door horecaondernemers die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Op de foto staat het voltallige personeel van een restaurant onder een lichtbord waarop te lezen valt: “Je kunt niet om belastinggeld vragen als je verbiedt om geld te verdienen”. Dávila vooraf niet overzien dat dit op een heuse actie zou uitlopen. Hij deelde alleen een foto die hij al eens op internet was tegengekomen en die door zijn toedoen opnieuw viraal ging. Dat het niet zijn eigen restaurant en personeel zijn op de foto, doet aan zijn boodschap niets af, namelijk dat hij ontstemd is over de maatregelen van het regiobestuur die zijn sector zo hard treffen. Zo moesten bars en restaurants in Galicië letterlijk van de ene op de andere dag een maandlang de deuren sluiten, zonder dat daarvoor enige financiële compensatie geboden werd. Dávila vindt dat de overheden de tweede golf, in tegenstelling tot de eerste in het voorjaar, hadden moeten zien aankomen en daar eerder op hadden moeten anticiperen.

Dávila heeft berekend dat zijn inkomsten dit jaar tussen de 30 en 40 procent lager zijn dan normaal. Hij wijt de tweede coronagolf aan de familiebijeenkomsten in Spanje en niet aan de horeca, de sector die er volgens hem alles aan heeft gedaan om de anti-covid-voorschriften zo nauwkeurig mogelijk op te volgen. “Nu gaan de mensen na het sluiten van de bars en restaurants om 23 uur verder feesten bij iemand thuis. En daar is van sociale afstand al helemaal geen sprake, dus in zekere zin was de horeca nog een rem op de verspreiding van het coronavirus. Nu zullen we wel zien wat er gebeuren gaat”, aldus de bareigenaar uit Cambre.

Redactie: Godelieve Notermans / InSpanje.nl