Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Update maandagavond 16 maart 2020: militairen beheersen straatbeeld, luchtvaart op instorten

Geschreven door Op 17 maart 2020

Luister naar de Corona-Update, dagelijks van 06.30 – 20.30 uur op het halve uur, meteen na de hoofdpunten van het radionieuws.

Het Ministerie van Defensie heeft de UME eenheid naar diverse Spaanse steden gestuurd om daar te helpen waar nodig. De UME is de Militaire Noodeenheid die ingezet kan worden in tijden van rampen, overstromingen, aardbevingen, bosbranden en in dit geval het gevaar van de gezondheid. Diverse eenheden zullen zich verplaatsen naar Madrid, Valencia, Sevilla, Zaragoza, León, Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife. De UME militairen zullen de gebieden waar ze als eerste zullen gaan werken onderzoeken op mogelijke besmettingen en tenten opstellen waar men eventuele besmette personen kan opvangen. Daarnaast neemt de UME veel materiaal mee en zijn de verloven van alle artsen en medisch personeel van de UME ingetrokken.

Ryanair en Easyjet, twee ‘lowcost’ luchtvaartmaatschappijen, zullen vluchten van en naar Spanje annuleren of verminderen naarmate de coronaviruspandemie zich blijft verspreiden. Easyjet schort alle vluchten naar Spanje vanaf 17 maart op. Op 16 maart is er nog een volledig Spaans schema om mensen naar huis te krijgen, maar vanaf 17 maart worden vluchten geannuleerd.

Ryanair zal de vluchten van en naar Spanje niet opschorten, maar eerder verminderen, volgens een verklaring van het bedrijf. “Als reactie op de beslissing van de Spaanse regering om het hele land te” opsluiten “om de verspreiding van het COVID-19-virus in te dammen, is Ryanair Group Airlines (inclusief Buzz en Lauda) gedwongen de vluchten naar / van Spanje sterk te verminderen, inclusief de Balearen en Canarische eilanden tot 24.00 uur donderdag 19 maart, “aldus de verklaring.

Beide aankondigingen komen nadat de Spaanse premier Pedro Sanchez de 15-daagse noodtoestand heeft uitgeroepen wegens de coronaviruspandemie.

Luchtvaartmaatschappijen staan ​​op instorten omdat het wereldwijde reisverbod toeneemt. Eerder breidde de VS het reisverbod voor Europa uit met het VK en Ierland, een aantal Zuid-Amerikaanse landen hebben vluchtbeperkingen ingesteld en Australië sluit zich bij Nieuw-Zeeland aan om alle mensen die het land binnen komen 14 dagen in isolatie te plaatsen.

Marokko heeft besloten alle internationale vluchten van en naar zijn grondgebied “tot nader order” op te schorten als onderdeel van maatregelen om het coronavirus aan te pakken, zo zei het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder zei het Noord-Afrikaanse land dat het alle vluchten van en naar Duitsland, Nederland, Portugal en België opschortte.

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken van België raadt alle Belgen aan niet naar het buitenland te reizen. Daarbij gaat dit niet specifiek over Spanje maar ook andere landen.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft, nadat de Spaanse regering op zaterdagnacht de noodtoestand heeft afgekondigd, het reisadvies voor Spanje aangepast. Op vrijdag stonden alleen Madrid, baskenland, la Rioja en steden in Catalonië op kleur oranje maar nu is heel Spanje oranje gekleurd, inclusief de Balearen en Canarische Eilanden.

De Spaanse autoriteiten zijn het niet eens met een bericht van de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran. Die adviseert om paracetamol te gebruiken als je koorts hebt. Hij heeft gewaarschuwd dat het gebruik van ibuprofen en andere ontstekingsremmende geneesmiddelen de coronavirusinfectie kan verergeren. Daarom raadt hij mensen met koorts aan om paracetamol te gebruiken. Volgens Véran kan het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, cortison …) een factor zijn bij het verergeren van de infectie. De Spaanse Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS), onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, heeft verklaard dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat ibuprofen de COVID-19 infectie verergert, evenals andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen.

Nieuwstips? Mail de Costa Blanca radio nieuwsredactie via studio@costablancaradio.nl of whatsapp 659 169 527.